Egyik szemére maradandóan megvakulhat Navalnij, Putyin legismertebb ellenfele

Április 27-én támadták meg Vlagyimir Putyin legismertebb politikai ellenfelét, Alekszej Navalnijt. Az ellenzéki politikust moszkvai irodája előtt öntötték le fertőtlenítőszerként használt zöld folyadékkal. 

A támadás következtében Navalnij az egyik szemére részlegesen megvakult. Napokkal a támadás után még mindig alig lát a jobb szemére, orvosai szerint a sérülés súlyosságát látva elképzelhető, hogy a fertőtlenítőszert más anyagokkal ütötték fel. 

Mint mondta, feljelentést tesz az orosz hatóságok ellen, mivel szerinte nem tettek semmit azért, hogy érdemi nyomozást indítsanak a támadás után. 

Navalnij elmondása szerint még két férfit sikerült azonosítani, akiknek köze lehetett a támadáshoz. Eddig két támadót azonosítottak be internetezők a közzé tett térfigyelőkamerás felvételek alapján, mindketten a Kreml-közeli csoport, a SERB tagjai. 

A feltételezések szerint a támadó egy szélsőséges Putyin-párti aktivista, Alexander Petrunko volt. Szerinte könnyen elképzelhető, hogy az állam is részt vett a támadás megszervezésében, és a SERB-aktivisták az orosz rendőrségnek köszönhetően tudhatták pontosan, hogy hol és mikor fog felbukkanni. 

Külön botrányt okozott az is, hogy egyik orosz médiacég, a REN-TV úgy mutatta be még április 28-án a támadásról készült felvételeket, hogy kikockázták a támadó arcát. A kormánybarát magánvállalat által üzemeltetett csatorna Navalnij szerint eleve a Kremltől szerezhette meg a felvételt. (RFEL, Moscow Times)