Egyik szemére maradandóan megvakulhat Navalnij, Putyin legismertebb ellenfele

külföld
2017 május 02., 15:52
comments 88

Április 27-én támadták meg Vlagyimir Putyin legismertebb politikai ellenfelét, Alekszej Navalnijt. Az ellenzéki politikust moszkvai irodája előtt öntötték le fertőtlenítőszerként használt zöld folyadékkal.

A támadás következtében Navalnij az egyik szemére részlegesen megvakult. Napokkal a támadás után még mindig alig lát a jobb szemére, orvosai szerint a sérülés súlyosságát látva elképzelhető, hogy a fertőtlenítőszert más anyagokkal ütötték fel.

link Forrás

Mint mondta, feljelentést tesz az orosz hatóságok ellen, mivel szerinte nem tettek semmit azért, hogy érdemi nyomozást indítsanak a támadás után.

Navalnij elmondása szerint még két férfit sikerült azonosítani, akiknek köze lehetett a támadáshoz. Eddig két támadót azonosítottak be internetezők a közzé tett térfigyelőkamerás felvételek alapján, mindketten a Kreml-közeli csoport, a SERB tagjai.

A feltételezések szerint a támadó egy szélsőséges Putyin-párti aktivista, Alexander Petrunko volt. Szerinte könnyen elképzelhető, hogy az állam is részt vett a támadás megszervezésében, és a SERB-aktivisták az orosz rendőrségnek köszönhetően tudhatták pontosan, hogy hol és mikor fog felbukkanni.

link Forrás

Külön botrányt okozott az is, hogy egyik orosz médiacég, a REN-TV úgy mutatta be még április 28-án a támadásról készült felvételeket, hogy kikockázták a támadó arcát. A kormánybarát magánvállalat által üzemeltetett csatorna Navalnij szerint eleve a Kremltől szerezhette meg a felvételt. (RFEL, Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.