Előrehozott választások lesznek Máltán, miután kiderült: az azeri diktátor lánya dollármilliókkal tömte ki a miniszterelnök feleségét

külföld
2017 május 02., 10:01
comments 101

Málta egyetlen hatalmas sikersztori: az ország épp az Európai Unió soros elnöke, gazdasága pedig az utóbbi években száguld, mint egy pannon gyorsnaszád. A miniszterelnök, a 2013 óta hivatalban lévő, munkáspárti Joseph Muscat kormányának sikerült minden eddiginél jobban csökkenteni a munkanélküliséget  a gazdasági növekedés pedig elérte a 3,5 százalékot. A miniszterelnök, pontosabban közvetlen környezete – felesége, Michelle Muscat és magas rangú politikustársai – viszont mostanra olyan durva korrupciós botrány kellős közepén találták magukat, hogy Muscat az országos tiltakozások hatására bejelentette: előrehozott választásokat ír ki, egy évvel a hivatalos időpont előtt. 

Joseph Muscat, Málta lemondott miniszterelnöke.
photo_camera Joseph Muscat, a Máltán kormányzó Munkáspárt miniszterelnöke Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

A Muscat-kormányzat pénzügyeit a két éve kiszivárgott Panama-iratokból hámozta ki egy máltai újságíró-blogger, Daphne Caruana Galizia, aki kiderítette: Michelle Muscat cége egy alkalommal egymillió dolláros összeget kapott egy olyan dubai banktól, amelynek tulajdonosa nem más, mint az azeri diktátor, Ilham Aliyev lánya, Leyla Aliyeva. Ezen kívül tavaly három hónapon át, havonta több héten, hetente többször érkeztek titokzatos, 100 000 dolláros „hitelösszegek" az azeri diktátor lányától a máltai miniszterelnök feleségének cégéhez. 

photo_camera Michelle Muscat, a máltai First Lady Fotó: Jamie McCarthy/AFP

A Panama-iratokból ezen kívül kiderül, hogy Muscat kabinetfőnöke és energiaügyi minisztere is offshore cégeket gründolt Panamában, máltai kormányzati források pedig arról tájékoztatták a kutakodó újságírót, hogy a gyanús pénzügyi tranzakciókban főszerepet játszó máltai bank, a Pilatus legfontosabb ügyfele nem más, mint Azerbajdzsán katasztrófavédelmi minisztere, Kalamaddin Heydarov, az utána következő két legnagyobb ügyfél pedig Aliyev azeri elnök lánya, Leyla, és fia, Heydar. 

Muscat és családja Ferenc pápánál 2013. június 24-én
photo_camera A Muscat család pápai audiencián Fotó: ANDREW MEDICHINI/AFP

A korrupciós gyanút erősíti, hogy Muscat miniszterelnöksége alatt több ízben is megfordult az azeri fővárosban: 2014-ben úgy utazott Bakuba, hogy szokásával ellentétben nem vitt magával újságírókat, 2015-ben pedig azért, hogy „tanúja legyen Azerbajdzsán gyors fejlődésének". 

photo_camera Leyla Aliyeva azeri-dubai banktulajdonos, Aliyev azeri elnök lánya Fotó: Resul Rehimov/Anadolu Agency

A botrány miatt múlt szombaton lemondott a Máltán Muscat vezetésével kormányzó Munkáspárt frakcióvezetője, Godfrey Farrugia. 

Muscat, miután kiírta az előrehozott választásokat, annyit mondott: „Nincs mitől félnem, mert az igazság az én oldalamon áll, és tiszta vagyok." (BBC, Eurasia.net)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.