Le Pen semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy Fillon hetekkel ezelőtti beszédéből emelt át szó szerint részleteket

Kedden derült ki, hogy az öt nap múlva esedékes francia elnökválasztás egyik jelöltje, Marine Le Pen plagizálta május 1-jén elmondott kampánybeszédét: a nemzeti identitásról szóló részeket szó szerint átvette az első fordulóban alulmaradt Francois Fillon konzervatív jelöltnek egy két héttel ezelőtt elmondott beszédéből. A szélsőjobboldali politikus egy interjúban azt mondta, hogy "teljesen vállalja", ami történt.

A Nemzeti Front jelöltjének hétfőn elhangzott beszédéről és Francois Fillon április 15-i nagygyűléséről hétfőn este jelent meg egy másfél perces felvétel egy, a konzervatív jelöltet támogató Twitter-oldalon. Az összemontírozott videóból kiderül, hogy Le Pen szó szerint azt mondta el a nemzeti identitásról, amit korábban Fillon. Azóta további párhuzamos részletek is felkerültek az internetre a két elnökjelölt beszédeiből, amelyek szó szerint megegyeznek.

"Teljesen vállalom ezt a kacsintást és hírverést, mondjuk így, miután csak ezután loholnak" - mondta kedd este Marine Le Pen a TF1 kerekedelmi televízió híradójának stúdióvendégeként. "Végül is nem is rossz, mert ezt a beszédet ma százszor lehetett hallani" - tette hozzá. 

"Francois Fillon szavazói egy részének, tény, ugyanaz az a víziója Franciaországról, a nagyságáról, a világban betöltendő szerepéről, mint nekünk" - hangsúlyozta a Nemzeti Front jelöltje. 

Arra kérdésre, hogy nem volt-e egy kissé kockázatos lépés a szövegátvétel, Le Pen azt válaszolta: "Ha nem tettem volna meg, nem beszéltek volna róla. Annyira jól ismerjük magukat, tudjuk, hogy működik a média" - fogalmazott a szélsőjobboldali politikus. (via MTI)