A civil szervezeteket támadó törvény ellen hangolja Kövér Lászlóékat az Európa Tanács biztosa

POLITIKA
2017 május 03., 13:34
comments 85

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa szerdán levelet írt Kövér Lászlónak, a magyar parlament elnökének, amiben arra szólítja fel a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a civil szervezetekre vonatkozó új törvényt. Ez a törvény kötelezné billog viselésére azokat a szervezeteket, amelyek évi legalább 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről.

A biztos arra hivatkozik, hogy a törvény megbélyegzi a törvényesen működő, emberi jogokért küzdő szervezeteket, és ez akadályozhatja őket a munkájukban. Szerinte a törvény túlzott korlátozása az egyesülés szabadságának, ugyanakkor azt is sérelmezi, hogy ha már hoznak egy ilyen szabályt, akkor az miért nem vonatkozik az egyházi és sportolói szervezetekre is. 

Végül Muinieks jelzi, hogy a törvény szembe megy azokkal a nemzetközi szerződésekkel, amelyekhez Magyarország is csatlakozott, és általában is összeegyeztethetetlen az európai értékekkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.