Brutális netes cenzúra lesz nyártól Kínában

külföld
2017 május 03., 08:05
comments 120

Egészen durva szigorral lép fel nyártól a kínai kommunista állam az online híroldalakkal szemben. Lényegében senki sem közölhet semmit, amit az állam nem hagyott jóvá.

Az új szabályok szerint minden hírekkel foglalkozó szájtnak, appnak, fórumnak, blognak, mikroblognak, közösségi oldalon lévő fióknak, csetnek és streamnek engedélyt kell szereznie ahhoz, hogy a kormányról, gazdaságról, hadseregről, külpolitikáról és társadalmi kérdésekről szóló híreket jelentessen meg, terjesszen vagy kommentáljon.

A kifejezetten hírszolgáltatással foglalkozó oldalak kötelessége lesz "korrekten vezetni a közvéleményt" és a "szocializmus ügyét szolgálni" továbbá "megvédeni a nemzet és a köz érdekeit".

Saját hírtartalmat csak állami támogatásban is részesülő szerkesztőségek jelentethetnek meg.

Az online kiadványok munkatársainak kötelező lesz egy kormányzati képzésen részt venniük, állami akkreditációt kell szerezniük, a szerkesztők kinevezésekor pedig az állami hatóság vétójogot kap.

Külföldi befektetők csak nemzetbiztonsági átvilágítás nyomán szállhatnak be kínai online lapok finanszírozásába. (france24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.