Brutális netes cenzúra lesz nyártól Kínában

Egészen durva szigorral lép fel nyártól a kínai kommunista állam az online híroldalakkal szemben. Lényegében senki sem közölhet semmit, amit az állam nem hagyott jóvá.

Az új szabályok szerint minden hírekkel foglalkozó szájtnak, appnak, fórumnak, blognak, mikroblognak, közösségi oldalon lévő fióknak, csetnek és streamnek engedélyt kell szereznie ahhoz, hogy a kormányról, gazdaságról, hadseregről, külpolitikáról és társadalmi kérdésekről szóló híreket jelentessen meg, terjesszen vagy kommentáljon.

A kifejezetten hírszolgáltatással foglalkozó oldalak kötelessége lesz "korrekten vezetni a közvéleményt" és a "szocializmus ügyét szolgálni" továbbá "megvédeni a nemzet és a köz érdekeit".

Saját hírtartalmat csak állami támogatásban is részesülő szerkesztőségek jelentethetnek meg.

Az online kiadványok munkatársainak kötelező lesz egy kormányzati képzésen részt venniük, állami akkreditációt kell szerezniük, a szerkesztők kinevezésekor pedig az állami hatóság vétójogot kap.

Külföldi befektetők csak nemzetbiztonsági átvilágítás nyomán szállhatnak be kínai online lapok finanszírozásába. (france24)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.