Brutális netes cenzúra lesz nyártól Kínában

2017 május 3., szerda 8:05
124

Egészen durva szigorral lép fel nyártól a kínai kommunista állam az online híroldalakkal szemben. Lényegében senki sem közölhet semmit, amit az állam nem hagyott jóvá.

Az új szabályok szerint minden hírekkel foglalkozó szájtnak, appnak, fórumnak, blognak, mikroblognak, közösségi oldalon lévő fióknak, csetnek és streamnek engedélyt kell szereznie ahhoz, hogy a kormányról, gazdaságról, hadseregről, külpolitikáról és társadalmi kérdésekről szóló híreket jelentessen meg, terjesszen vagy kommentáljon.

A kifejezetten hírszolgáltatással foglalkozó oldalak kötelessége lesz "korrekten vezetni a közvéleményt" és a "szocializmus ügyét szolgálni" továbbá "megvédeni a nemzet és a köz érdekeit".

Saját hírtartalmat csak állami támogatásban is részesülő szerkesztőségek jelentethetnek meg.

Az online kiadványok munkatársainak kötelező lesz egy kormányzati képzésen részt venniük, állami akkreditációt kell szerezniük, a szerkesztők kinevezésekor pedig az állami hatóság vétójogot kap.

Külföldi befektetők csak nemzetbiztonsági átvilágítás nyomán szállhatnak be kínai online lapok finanszírozásába. (france24)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt