Brutális sértegetőpárbajjá fajult Macron és Le Pen első tévévitája

külföld
2017 május 04., 08:19
comments 123
A francia elnökjelöltek unalmas szakpolitikai vita helyett lelkes gyalázkodásba fogtak a vasárnapi második forduló előtti első tévévitájukban. Az üvöltőpárbajt egy közvélemény-kutatás szerint Emmanuel Macron nyerte.
photo_camera A francia elnökjelöltek unalmas szakpolitikai vita helyett lelkes gyalázkodásba fogtak a vasárnapi második forduló előtti első tévévitájukban. Az üvöltőpárbajt egy közvélemény-kutatás szerint Emmanuel Macron nyerte. Fotó: STRINGER/AFP

Fantasztikus, és innen a távolból nézve rendkívül szórakoztató sértegetőpárbajjá fajult a francia elnökválasztás második fordulójába jutott két jelölt, Emmanuel Macron és Marine Le Pen első televíziós vitája. Macron

rosszul tájékozott, korrupt, veszélyesen nacionalista, gyűlöletteli hazudozónak

nevezte Le Pent, aki szerinte "Franciaország szenvedésén élősködik" és "polgárháborút robbantana ki". Le Pen válaszul

arrogáns, elkényeztetett, ridegszemű, grimaszoló bankárnak

nevezte Macront, aki szerinte iszlamistákkal játszik össze, öntelten gondolkozik a terrorizmusról és "kész volna lemészárolni Franciaországot a nagy gazdasági érdekcsoportok érdekében".

Egy dologban értettek egyet, hogy

a másik hülyének nézi a választókat.

A sok sértegetés mellett programpontjaik megvitatására alig maradt idejük. Amikor Le Pen mégis ilyesmivel próbálkozott volna, Macron folyamatosan azzal cikizte, hogy folyton a jegyzeteit kell böngésznie. És ekkor még finom volt. Amikor a választás fő témája, a munkanélküliség került sorra, Macron azzal szakította meg Le Pent, hogy riválisa "stratégiája annyi csupán, hogy hazudozik és felsorolja, hogy mi a rossz az országban". Amire Le Pen azzal tromfolt, hogy Macron "a korlátlan globalizációt" támogatja, és minen állami vagyont eladna.

A terrorizmusról Le Pennek a vallási szimbólumok kitiltása jutott eszébe, amivel Macron szerint csak polgárháborút robbantana ki. "A terroristák pont ezt akarják, meg akarnak osztani minket" - mondta.

A veszekedést az Elabe közvélemény-kutató szerint 60:40 arányban Macron nyerte. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.