Az I. kerületi polgármester volt felesége havi 80 ezret fizet egy 158 négyzetméteres tetőtéri lakásért a Budai Várban

bűnügy
2017 május 05., 08:10
comments 131

A Magyar Nemzet perelte ki az állami tulajdonú budavári ingatlanhasznosító társaságtól, hogy mennyiért adják bérbe a budai vár egyik legelőkelőbb részén fekvő Dísz tér 15. szám alatt található lakásokat. 

Ez azért érdekelte a lapot, mert a lakások egyikében lakik Nagy Gábor Tamás polgármester volt felesége. És az derült ki, hogy olcsóbb itt lakást bérelni, mintha az ember Salgótarjánban vagy Nyíregyházán keresne magának lakást a piacon. 

A kiperelt iratokból kiderült, hogy az épületben hat lakás, három iroda, egy postahivatal és egy muzeális irodahely van. 

A legnagyobb, 158 négyzetméteres lakásban lakik Nagy Gábor Tamás volt felesége, aki a tetőtéri lakásért havi alig több mint 80 ezer forintot fizet, azaz négyzetméterenként mindössze 510 forintot. A lap cikke szerint korábban a polgármester is itt lakott, a kaputelefonon kinn is volt a neve nemrég. Ugyanilyen négyzetméterár mellett lakik két lakó az épületben, egyikük egy 76, másikuk egy 78 négyzetméteres összkomfortos lakásért fizet nevetségesen keveset. 

Van két lakó, aki még ennél is kevesebbet fizet, négyzetméterenként 446 forintot. 

Ingatlanportálokon átböngészve a kerület árait, hasonló méretű lakást, mint amiben a polgármester volt felesége lakik, havi 500 ezer forintért lehet találni, míg egy 70 négyzetméteres lakás 300 ezer forint körül alakul. De az épületben működő posta viszont 4 ezer forintos négyzetméteráron veheti bérbe a helyiséget. 

A bérlők nevét nem árulta el az ingatlanhasznosító a lapnak. De az biztos, hogy legalább annyira szerencsések, mint azok a lakók, akikről a közelmúltban derült ki, hogy milyen kedvezményesen bérelhetnek az önkormányzattól. 

A polgármester Nagy Gábor Tamásnak hiába van egy másik lakása is Budán, azért havi 81 ezer forintért bérel is egy 71 négyzetméteres bérlakást a Várban. A DK helyi képviselője is gyűjtött kerületi adatokat, ebből derült ki például, hogy egy ismerten jobboldali, Kossuth-díjas színésznek havi 45 ezer forintot kell fizetnie egy 117 négyzetméteres lakás után. A Magyarság Háza igazgatója havi 75 ezer forintért kap egy 65 négyzetméteres lakást, míg a Hagyományok Háza igazgatója 57 négyzetméteren élhet 30 ezerért, szintén az első kerületben. 

A korábbi kerületi Fidesz-közeli kedvezményezettekről ebben a cikkben lehet részletesen olvasni. 

A jelenség amúgy egyáltalán nem korlátozódik az I. kerületre, épp csütörtökön jelent meg egy nagyobb cikkünk, hogyan zajlanak hasonló folyamatok a IX. kerületben. 

Update: péntek délután a Budavári Önkormányzat az alábbi közleményt adta ki:

A Magyar Nemzet által publikált „Lakásárzuhanás: példátlan állami akciók a Várban”című cikkre a Budavári Önkormányzat az alábbiakat közli. Kérem, hogy az általunk megírt tényeket is közölni szíveskedjenek.

A Dísz tér 15. szám alatt lévő ingatlan nem a Budavári Önkormányzat tulajdona, hanem a magyar államé. A lakástörvény 34§ alapján az állami tulajdonú lakás bérleti díját a helyi önkormányzat rendelete alapján kell megállapítani. Az említett lakás bérleti díja, a mindenkori hatályos önkormányzati rendelet alapján került meghatározásra.

A Magyar Posta által bérelt helyiség bérleti díját nem a lakások négyzetméter ára, hanem helyiségekre vonatkozó árak alapján határozzák meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.