Részegsége miatti emlékezetkieséssel védekezett a vesztegetéssel vádolt Oszter Sándor

Egy vesztegetés és befolyással üzérkedés vádjával indult büntetőügy hatodrendű vádlottjaként állt bíróság elé május 4-én Oszter Sándor színművész. A gyanú szerint ő és társai egy körözött bűnöző érdekében próbáltak ügyvédeket megvesztegetni. Oszter a bíróságon egész sajátos védekezéssel állt elő.

Vallomásában előbb azzal védekezett, hogy "másfélszer" beszélt csak telefonon a körözött férfival, aki "épp egy kukoricásban rejtőzködött a rendőrség elől". Amikor szembesítették a tényekkel, hogy híváslistái alapján valójában öt alkalommal beszélt a bűnözővel, azzal védekezett, hogy

"[a]bban az időben sokat ittam, nem tagadom, elképzelhető, hogy akkor hívott telefonon, amikor már poharaztam".

Az ügy amúgy elég zavaros. A vádirat szerint Oszter és ügyvéd társai egy adócsalással gyanúsított, a történtek idején már két éve körözött vállalkozóból szedtek ki összesen ötvenmillió forintot azzal az ígérettel, hogy kapcsolataik révén elintézik, hogy megszüntessék az ellene folyó nyomozást. A vádirat szerint a vállalkozó 5-10 millió forintos részletekben adta át a pénzt az Oszter megbízásából eljáró K. Sándor ügyvédnek.

Miután semmi se történt, a vállalkozó neje bejelentést tett a rendőrségen, amely ezután megfigyelte Oszterékat. A hatóságoknak állítólag kép- és hangfelvételei is vannak a pénzek átadásáról, és Oszterék telefonjait is lehallgatták.

Oszter már tavaly októberben rágalmazást emlegetett, állítása szerint a körözött vállalkozó filmproducernek adta ki magát, "azzal hitegetett, hogy egy nagy horderejű filmet szeretne forgatni". Ez a történet mostani bírósági meghallgatására már némileg módosult, most azt állította, hogy egyik vádlottársával tervezett közös filmet, és ez a vádlottársa ápolt kapcsolatot a körözött vállalkozóval.

"A lelkiismeretem tökéletesen tiszta. Én teljesen jóhiszemű voltam, velem mindössze egy, az ÁVH-ról szóló filmet terveztek forgatni" - emlékezett vissza hirtelen a színész, aki korábban részegségére hivatkozva azt állította, hogy nem emlékezik. (Via Bors)