Súlyos börtönbüntetésre ítélték a riói olimpián merényletet tervező ISIS-eseket

külföld
2017 május 05., 05:03
comments 17

Tizenöt év börtönre ítélte a brazil bíróság Leonid El Kadre de Melót, annak az ISIS-szel szövetséges terrorista sejtnek a vezetőjét, amelyik a riói olimpián tervezett merényletet elkövetni.

A csoport többi hét tagja 5-6 éves börtönbüntetést kapott.

A terroristákat az FBI figyelmeztetése alapján, nem sokkal a játékok előtt fogták el a brazil hatóságok. A nyomozás adatai szerint a csoport tagjai az ISIS szélsőséges propagandavideóit osztották meg a közösségi médiában, hűséget fogadtak az ISIS-nek, fegyvereket próbáltak beszerezni és bombakészítésről szóló videókat osztottak meg.

Az FBI két héttel a riói olimpia kezdete előtt riasztotta a brazil hatóságokat, akik 2016 júliusában a Hashtag Műveletre keresztelt akciójuk során 15 gyanúsítottat fogtak el. Hetet közülük később szabadon engedtek, de nyolc szélsőségest bíróság elé állítottak. A gyanú szerint ők vegyi támadást terveztek elkövetni az olimpia ideje alatt.

A helyiekből álló csoport tagjai közül Alisson Luan de Oliveirát, Oziris Moris Azevedót, Levi Ribeiro de Jesust, Israel Pedra Mequitát, Hortencio Yoshitakét és Luis Gustavo de Oliveirát 6, Fernando Pinheiro Cabralt 5 év börtönre ítélték.

A riói játékok végül nagyobb incidensek nélkül zajlottak le. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.