Súlyos börtönbüntetésre ítélték a riói olimpián merényletet tervező ISIS-eseket

2017 május 5., péntek 5:03
17

Tizenöt év börtönre ítélte a brazil bíróság Leonid El Kadre de Melót, annak az ISIS-szel szövetséges terrorista sejtnek a vezetőjét, amelyik a riói olimpián tervezett merényletet elkövetni.

A csoport többi hét tagja 5-6 éves börtönbüntetést kapott.

A terroristákat az FBI figyelmeztetése alapján, nem sokkal a játékok előtt fogták el a brazil hatóságok. A nyomozás adatai szerint a csoport tagjai az ISIS szélsőséges propagandavideóit osztották meg a közösségi médiában, hűséget fogadtak az ISIS-nek, fegyvereket próbáltak beszerezni és bombakészítésről szóló videókat osztottak meg.

Az FBI két héttel a riói olimpia kezdete előtt riasztotta a brazil hatóságokat, akik 2016 júliusában a Hashtag Műveletre keresztelt akciójuk során 15 gyanúsítottat fogtak el. Hetet közülük később szabadon engedtek, de nyolc szélsőségest bíróság elé állítottak. A gyanú szerint ők vegyi támadást terveztek elkövetni az olimpia ideje alatt.

A helyiekből álló csoport tagjai közül Alisson Luan de Oliveirát, Oziris Moris Azevedót, Levi Ribeiro de Jesust, Israel Pedra Mequitát, Hortencio Yoshitakét és Luis Gustavo de Oliveirát 6, Fernando Pinheiro Cabralt 5 év börtönre ítélték.

A riói játékok végül nagyobb incidensek nélkül zajlottak le. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt