24 másodpercen múlott, de nem sikerült 2 óra alatt lefutni a maratont

sport
2017 május 06., 07:58

A világ eddigi legjobb maratoni idejét futotta Eliud Kipchoge kenyai futó, a táv olimpiai címvédője szombaton a monzai Forma-1-es pályán, 24 másodperccel azonban elmaradt a rekordkísérlet céljaként kitűzött kétórás szintidőtől.

A fantasztikus eredmény nem számít hivatalos rekordnak, mert Kipchoge és két társa - az etióp Lelisa Desisa és a félmaraton eritreai világcsúcstartója, Zersenay Tadese - azzal a stratégiával próbált a kétórás álomidő alá kerülni, hogy az iramot más, a táv közben hozzájuk csatlakozó, pihent futók diktálták.

A klasszikus 42,195 kilométeres táv rekordját a kenyai Dennis Kimetto tartja 2:02:57 órás eredménnyel, amelyet a 2014-es Berlin Marathonon állított fel.

A Breaking2 rekordkísérletre nézőket nem engedtek be. A futáshoz azért a monzai pályát választották, mert annak  vonalvezetése, környezeti adottságai, klímája és tengerszint feletti magassága is megfelelő. A 2,4 kilométeres pályán 17 kört teljesítettek a futók. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.