Egyre több amerikai és brit ügyvédi iroda használ algoritmusokat a gyakornokok és ügyvédjelöltek helyett

jog
2017 május 06., 08:40
comments 176

A világ legtöbb menő ügyvédi irodájának néhány partner a tulajdonosa, és ők iszonyatos pénzeket keresnek az iroda megbízásaiból. Vannak az irodákban persze olyan sztárügyvédek is, akik fontos ügyeket visznek, de még nem partnerek, belőlük viszont általában idővel partner lesz. Az ügyvédi irodák munkájának leglélekölőbb részét azonban nem ezek az emberek végzik, hanem többnyire ingyen foglalkoztatott gyakornokok és szétdolgoztatott ügyvédjelöltek.

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más nyugati országokban egyre több jogásznak lesz elege ebből a munkaszervezésből. Nagy-Britanniában és az USA-ban, ahol a jogrendszer sajátosságai miatt talán a legnagyobb irattengereken kell átrágniuk maguknak a gyakornokoknak és jelölteknek, egyre több jogász alapít mesterséges intelligenciával foglalkozó startupokat.

A céljuk olyan algorizmusok fejlesztése, ami elvégzi az emberek helyett a kulimunkát. Több irodában már használnak is programokat, amik több ezer oldalnyi iratot képesek néhány perc alatt átnézni, kiszűrni belőlük a lényeget, és összegezni azt.

A techpiacon már egész szegmens szakosodott az ügyvédi irodák igényeire, és sorra fejlesztik a cégek a programokat, amikkel egyre pontosabban és gyorsabban lehet megtalálni a leghatalmasabb iratanyagban is azokat az információkat, amikre éppen szükségünk van. Ezek az algoritumusok már arra is képesek, hogy mintákat ismerjenek fel, és többmondatos szövegrészeket kapcsoljanak össze, így egyre inkább helyettesíteni tudják az alulfizetett munkaerő mechanikus adatbányászatát.

Szakértők szerint a szegmens fejlődése miatt egyre több cég elkezdni majd lefelé nyomni az ügyvédi irodáknak fizetett eszméletlen díjakat, hiszen egyre kevesebb munkaórával lesznek megoldhatóak a legnehezebb ügyek is. (Financial Times)

photo_camera Algoritmus Ferenc, a 444 saját robotújságírója Grafika: Tbg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.