Fidesz-tempó testközelből: bocs helyett aljas vádaskodás és arrogancia

bűnügy
2017 május 06., 06:05
comments 668

Hazugsággal és provokációval vádolja kolléganőnket Halász Júliát és a 444-et a Fidesz XI. kerületi szervezete a Fidesz központi sajtóosztályának emailcíméről érkezett közleményben.

Mérhetetlenül arrogáns, cinikus szöveg.

Az persze nem meglepő, hogy a Fidesz ehhez a kommunikációs taktikához nyúl, nem először teszi. De itt mégiscsak arról volt szó, hogy egy hölgyet lökdösött és fenyegetett egy megtermett úr, erőszakkal elvette a telefonját. (Többen is rángatták Halász Júliát, de ezekben a részletekben most ne merüljünk el, mindent leírtunk korábbi cikkünkben, amelynek minden állítása pontos és igaz.) Erre nem valami olyan válasz érkezik, hogy „bocs, valaki hülye volt”, nem valami „sajnáljuk, és haladéktalanul kivizsgáljuk”, hanem provokátorozás, vádaskodás, műfelháborodás.

Ez a hiperagresszív, állandóan támadó viselkedés a Fidesz lételemévé vált, nem is képes már máshogyan szólni vélt vagy választott ellenfeleihez, sőt a saját híveiken kívül szinte senkihez. Kész csoda, hogy a migránsok és Soros György ezekből valahogy kimaradt. Nem baj, a pártkommunikáció meghosszabbított keze, a házi sajtó majd teszi a dolgát.

A csípőből tagadás–visszatámadás taktikája szépen megfigyelhető minden nagyobb politikai botrányban Schmitt Pál „bulvárkacsa” plágiumügyétől egészen a CEU-törvényig. Az mégis megdöbbentő – hogy a sajtóközlemények nyelvi világától ne menjünk messzire –, hogy egy ilyen védhetetlen, végtelenül kisszerű ügyben is képesek bevetni ezt az alattomos taktikát.

A kolléganőnket hazugsággal vádló közlemény egyes állítasai még azok számára sem tűnhetnek hihetőnek, aki a részleteket nem ismeri. Már az alapállítás, hogy az a rendezvény (a Fidesz és a kormány két vezetőjének, Varga Mihály és Simicskó István minisztereknek a konzultációs fóruma), amiről Halász Júlia tudósítani akart, valamiféle korlátozott nyilvánosságú esemény lett volna. Semmi ilyen korlátozásra nem utalt sem Hidvégi Balázs kommunikációs igazgató korábbi tájékoztatása, sem az eseményre készült meghívó, Facebook-event. Egyébként is, az ilyen fórumok lényege pont a nyilvánosság, máshogyan nem is értelmezhetők, és a sajtó alapfeladatai közé tartozik, hogy az ilyen eseményekről tudósítson. (Más kérdés, hogy a mai Fidesz nyilvánosságértelmezése szerint az ő eseményeiről csak azok tudósítanak megfelelően, akik pontosan azt írják és gondolják, amit ők szeretnének.)

Nem értelmezhető tehát a XI. kerületi Fidesz vádaskodó közleményének az a kitétele, hogy a 444 erre a fórumra nem kapott meghívást. A többi résztvevő sem kapott meghívást, mivel ez egy nyilvánosan meghirdetett esemény volt. Ennek ellenére Halász Júlia a helyszínen tudomásul vette a szervezők – egyébként indokolatlan – kérését, hogy ne készítsen videóanyagot.

Mire gondolhat a Fidesz XI. kerületi szervezete, amikor azt írja, hogy a 444 „tudósítás címén azért küld embereket különböző eseményekre, hogy ott provokálják a résztvevőket és megzavarják a rendezvényt”. Mondana a kedves XI. kerületi Fidesz néhány olyan eseményt, amelyet a „444 emberei” megzavartak, ahol provokáltak?! Vagy csak szimplán inszinuálni tetszik akarni?

Milyen ravasz provokációt eszelhettünk ki, amelyet egy szál kolléganőnk végre tudott volna hajtani egy százfős rendezvényen? Mi lehetett a célunk? Hogyan indította volna ez a heroikus mozzanat az Orbán Viktor (és a magyar emberek) elleni puccsot? Az ország színesbőrű muszlimokkal történő betelepítését? Még csak egy tartalék-paparazzit sem küldünk vele, hogy legalább rögzíthesse a mesterprovokációt. Vajon miért? Ez ám a ravaszság!

A közlemény további állításai, miszerint Halász Júlia az első sorok között sétálgatva zavarta volna a résztvevőket, szóváltásba keveredett volna velük – nem igazak. Nem sétálgatott a teremben, nem veszekedett senkivel. Riporterünk csak a terem előtt emelte fel a hangját, miután Szabó László, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese  szabályosan megtámadta, és erőszakkal elvette a telefonját, ekkor próbált segítséget kérni a környezetében lévő emberektől.

Volnának viszont érdekes kérdések, amelyekre a Fidesz-közlemény valamiért egyáltalán nem tér ki:

  • A Fidesz illetve az érintett két miniszter stábja miért nem szólalt meg fél napon keresztül az ügyben, miután többször is kerestük őket? Miért volt szüksége ennyi időre kidolgoznia egy közleményt?
  • A szervezők miért nem adják ki azt a felvételt, amit a bántalmazás után ők készítettek, és amin látszik, hogy Halász Júlia segítséget kér, illetve azt is kéri, hogy mutassák meg támadóját, Szabó Lászlót, illetve visszakéri az elragadott mobilt?
  • Miért nem adják ki a vágatlan felvételt, amit az iskola biztonsági kamerája rögzített?
  • Ha most a kerületi Fidesz ilyen feljelentgetős kedvében van, akkor a helyszínen miért nem várta meg Szabó László, a telefonrabló, hogy megérkezzenek a rendőrök, miért tűnt el hirtelen?

És végül az egyetlen, igazi nagy kérdés: hogyan néznek ezek az emberek – a telefonelragadók, nekik asszisztálók, közleményfogalmazók – tükörbe?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.