Több ezren a fű legalizásáért tüntettek Prágában

Néhány ezer ember, főleg fiatalok vonultak utcára szombat délután a cseh fővárosban, hogy a marihuána szabad használatáért tüntessenek, az akció a Million Marihuana March nevet viselte. Csehországban egyébként nem teljesen tilos a fű, de ezen a tüntetésen a marihuána termesztésének, kereskedelmének és fogyasztásának korlátlan legalizációját követelték. 


A tüntetők városközpontban lévő Károly téren gyűltek össze, majd többnyire óriás dzsókkal a hátukon és marihuánalevél-alakú transzparensekkel vonultak fel bolond zenékre egészen a Stvanice szigetéig. Itt késő éjjelig kulturális műsorokra buliznak.

Sokan próbálkoztak tiltott marihuánaárusítással és -fogyasztással, őket elkapták a rendőrök.

A szervezők szerint a szigeten késő délutánra már 8-10 ezer ember biztosan összegyűlt, az egésznek zenei fesztivál jellege van. 

Megoszlik a cseh orvosok véleménye abban, mennyire káros a marihuána. Egyik részük azt gondolja, nagyon, másikuk pedig azt, hogy kevésbé káros, mint mondjuk a dohányzás. Az országban a marihuána a leggyakoribb drog, a 15-64 év közöttiek 35 százaléka füvezett már. A harminc év alattiak körében ez 60-70 százalék. 

Egy országos felmérés szerint a csehek 53 százaléka támogatná a marihuána szabad használatát. (MTI)