Macron alázatot, erőt és szeretetet ígért

külföld
2017 május 07., 19:04

Megtartotta második beszédét is megválasztása után Franciaország leendő elnöke, Emmanuel Macron. Előbb a sajtónak és rajtuk keresztül a francia embereknek üzent, majd a Louvre épületéhez ment, ahol szimpatizánsok óriási tömege várta. 

Beszédét azzal kezdte, hogy megköszönte a támogatást és a szavazatokat. Szerinte a mai estével mindannyian, egész Franciaország nyert: példanélküli, amit közösen elértek, utalt arra, hogy En Marche! nevű mozgalmát alig több mint egy éve hívta csak életre. 

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

Elmondta azt is, hogy tudja, nem biankócsekket kapott azoktól, akik csak azért szavaztak rá, hogy ne a szélsőségesekhez kerüljön az államfői szék és ki fog tartani ígérete mellett, hogy megvédi Franciaországot. 

Innen is szólt azokhoz, akik Le Penre szavaztak: megüzente, hogy érti a félelmüket és a dühüket és mindent meg fog tenni a következő öt évben, hogy legközelebb ne legyen már okuk a szélsőségesekre szavazniuk. Előtte arra kérte a megjelenteket, hogy ne fütyüljenek, amikor Le Pen nevét említi. 

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

Megemlítette azt is, hogy egész Európa figyeli most őket: az EU tőlük várja, hogy megvédjék a felvilágosodás eszméjét. Szerinte a kontinens új reményre, új humanizmusra, egy biztonságosabb világra vágyik. 

Azzal folytatta, hogy óriási feladatok várnak rájuk és a munka már holnap elkezdődik. Meg kell erősíteni a francia gazdaságot, erősíteni kell a védelmet, hogy minden francia polgár biztonságát garantálni tudják. Ehhez pedig mindenki munkájára szükség lesz, tette hozzá Macron, aki arról is beszélt, hogy egy igazi és erős többséget kell alkotniuk, utalt alighanem a közelgő választásokra

Szerinte megvan az erejük és az energiájuk ehhez, és nem fogják hagyni, hogy a félelem, a megosztottság, a hazugságok megakadályozzák ezt. Azt is megígérte, hogy az igazat fogja mondani az embereknek, és lesznek nehezebb napok, de szerinte a franciák szenvedélye és bátorsága őt is előre fogja lendíteni ilyenkor. 

„Végezetül: alázatosan, de erőteljesen foglak szolgálni titeket a szabadság, egyenlőség, testvériség mottójának nevében. Szeretettel foglak szolgálni benneteket. Éljen a Köztársaság” - zárta beszédét Macron. (Guardian, Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.