Megnyerte a Győr a Bajnokok Ligáját

Ismét Európa legjobb női kézilabda csapata lett a Győri Audi ETO KC. A Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében szombaton előbb a Podgoricát lépték le, vasárnap a macedón Vardar Szkopjét múlták felül, sokkal szorosabb meccsen. Hosszabbítás után 31-30 verték a Vardart.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Ezzel öt éven belül a harmadik BL-aranyát nyerte a Győr. 

Van valami állandóság a női kézilabdában, pont ugyanaz a négy csapat jutott a budapesti Final Fourba, mint egy éve. (Győr, Vardar, Bukarest, Podgorica). Az elődöntőben a Podgoricát nagyon simán verő Győr a döntőben azzal a Vardarral találkozott, amelyik eddig mind a négyszer tagja volt ugyan a Final Fournak, de döntőbe még egyszer sem jutott. Most igen, magabiztosan verték az elődöntőben a címvédő Bukarestet. 

A döntőben az idei BL-szezon két legjobb csapata találkozott, a fináléig a Győr kapta a legkevesebb gólt, a Vardar szerezte a legtöbbet. Az első tíz perc nagy rohanása egyik csapatnál sem a védekezésről szólt, a Győrt Görbicz Anita és a holland Groot húzta. Szoros volt az eleje, kétszer tudott csak elmenni a magyar csapat két góllal, de a macedónok mindig gyorsan egyenlítettek. 

Groot hat gólig jutottFotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Aztán negyedóra elteltével összeállt a Győr védekezése, a bírók sem fújtak ellenük, a Vardar pedig elbizonytalanodott. A magyar csapat a 19. percben ment el először három góllal, ekkor volt olyan tízperces periódus, amikor a gólgyáros macedónok nem tudtak gólt dobni, emberelőnyből sem. A félidőben 15-12-re vezetett a Győr, komolyabb hullámvölgyek nélküli teljesítménnyel, egyre javuló védekezéssel.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A második félidő csapkodóan indult, négy perc alatt 1-1 gólt szereztek csak a csapatok, sok volt a hiba és a szabálytalanság. Grimbsö hetest fogott, de a Győrnek nem ment annyira, a Vardar a 40. percben feljött két gólra, de Tomori visszaállította a háromgólos különbséget. Aztán ahelyett, hogy elment volna a magyar csapat néggyel, a Vardar egy elcsípett labdával megint kettőre jött fel. Egy újabb labdavesztés, amivel feljöhettel volna eggyel, de elrontották. Ekkor időt kért a Győrt irányító Ambros Martin, de támadásban továbbra is sok volt a hiba. A Győr kapusa, Grimbsö hatalmas bravúrjai miatt maradt a kétgólos különbség. 

A 47. percben feljöttek a macedónok egy gólra, a második félidő első felét 7-5-re nyerték, de Groot fontos gólokkal tartotta a győriek vezetését. 1-2 góllal ment ebben az időszakban a magyar csapat, de az 53. percben kiegyenlített a Vardar (24-24). Sőt, miután a Győr emberelőnyben nem tudott gólt szerezni, a vezetést is megszerezhették volna, de kapufára dobták a helyzetet. Aztán Tomori betalált, ezzel kicsit magára talált a Győr. 

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

2:10-zel a vége előtt a Győr vezetett eggyel (26-25), emberelőnybe is kerültek, de Görbicz szélről rosszul pörgetett, a Vardar emberhátrányban egyenlített. Aztán a bírók elvették a Győrtől belemenésért a labdát 15 másodperccel a vége előtt. A Vardar támadhatott, egy vitatható bíró döntés után nem hetessel, hanem csak időn túli szabaddobással jöhetettek, azt nem dobták be. Hosszabbítás jött. (26-26)

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A Győr kezdte a hosszabbítást, Mörk gólt szerzett, aztán Groot is, kettővel ment a magyar csapat. Görbicz egy hetessel háromra növelte az előnyt (29-26), tombolt a 12 ezer néző. Szépített a Vardar, és lőttek még egyet. A hosszabbítás elős öt perce után 29-28 volt a Győrnek. 

A Vardar kezdte a második öt percet, de elveszítették a labdát, Knedlikova pedig kettőre növelte a győriek előnyét (30-28). Kiállították a magyar csapatból Broch-t, a hetest Lacrabère bedobta, de még vezetett eggyel a Győr. Mörk pedig emberhátrányból lőtt nagyon fontos gólt. (31-29). Egy perc volt ekkor hátra. Lacrabère megint bedobott egy hetest (31-30), 40 másodperc volt hátra, a Győrnél volt a labda, lepergették. 31-30 lett a vége. Görbicz 7, Groot és Mörk hat gólt dobott.

Görbicz hét gólt dobottFotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Tavaly a BL-döntőben hosszabbítás után hetesekkel maradt alul a Győr a Bukarest ellen. Most nem voltak hetesek, hosszabbításban megnyerték. 3-2 után a Vardar nem tudott már vezetni, de hihetetlenül izgalmas volt mégis a vége. 

A Final Four legjobb játékosa a Győr irányítója, Groot lett.

A BL-győztes csapat névsora: Eduarda Amorim, Bódi Bernadett, Yvette Broch, Elghaoui Asma, Görbicz Anita, Kari Aalvik Grimsbö, Nycke Groot, Hársfalvi Júlia, Jana Knedlikova, Kiss Éva, Korsós Dorina, Heidi Löke, Hudák Anette, Nora Mörk, Pál Tamara, Puhalák Szidónia, Orbán Adrienn, Tomori Zsuzsanna, Tóth Gabriella, Varga Emőke.

A Győr az elmúlt tíz évben kilencszer jutott el legalább a négy közé a BL-ben, hatszor jutottak döntőbe, háromszor nyertek. Az évtized legjobb női kézilabdacsapata. 

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA