800 oldalas, a saját munkájáról szóló könyvet ajándékozott minden egyes képviselőnek Áder János

Környezettudatos államfőtől kicsit meglepő módon olyan vaskos kötettel lepte meg a parlamenti képviselőket a második ciklusát megkezdő Áder János, amitől majdnem összerogytak az asztalok. 

Áder az esküje utáni beszédében inkább a közbeszéd lesújtó állapotáról értekezett, de jelezte, hogy összefoglaló készült államfői tevékenységének öt évéről.

Amit valóban megkapott mind a 199 képviselő:

Az a kék az.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Itt van, kibontva és szépen becsomagolva:

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Annyi, de annyi sok minden történt az államfővel az elmúlt öt évben, hogy egy nagyobb memóriájú pendrive-on biztosan nem fért volna el ennyi minden.

Áder már a hároméves elnöki tevékenységét is egy,a  Köztársasági Elnöki Hiavatl honlapjára is feltöltött könyvvel tette feledhetetlené. Az még csak 524 oldalas volt. 

Részletes, mindenre kiterjedő már ez is, végiglapozva olyan, mintha Áder bőrébe bújva ott lettünk volna minden fontos eseményen, mi is harcolnánk a környezetért, képviselnénk ezt a kicsi népet a világban és itthon egyaránt. 

Fotó: keh.hu

Címszavakban: 

  • A teljesítmény megbecseülése
  • Normativitás
  • Tisztelet és lelki kiegyezés
  • Új gesztusok
  • Magyar érdekek képviselete 
  • Környezeti fenntarthatóság

Utóbbi fejezettben leginkább a vízről van szó, mint sem a fákról és erdőkről. Azért van ám erdő is, még ha nem is nyomdaipari szempontból:

Fotó: haszan

Lássuk be, míg a napi problémáinkkal bajlódunk, fel sem tűnik, hogy Áder János a XXI. század legaktívabb államfőinek egyike.  

A két éve kiadott, 524 oldalas Három év elavult, meghaladta az idő. A haza minden előtt már 248 oldallal bővebb, összesen 768 oldalas. 

Fotó: keh.hu

Szellős szöveg, sok kép, gyerekek is nagy kedvvel forgathatják. 

Aki megszerezte, olvasta és megszerette már a Három évet is, annak A haza minden előtt is tetszeni fog. Az első 67 oldala elég ismerős lesz, mivel a borítót leszámítva hajszálra ugyanaz, még - hiába telt el két év - az államfői köszöntő sem veszített az aktualitásából, így aztán szó szerint egyezik a két szöveg. 

Szomorúan kell megállapítanunk, hogy az államfőnek 2015 után idén is le kellett írnia: „bő két évtizede megfogalmazott közös álmainkból és reményeinkből sok minden vár még beteljesülésre”. 

Áder 2015-ös bevezetőjeFotó: keh.hu

És sajnos ebben sincs elmozdulás 2015 óta: „Érdemes volna több tisztelettel fordulni egymás iránt, el kell utasítanunk a kettős mércét, és a mindennapokban is kifejezésre kell juttatnunk, hogy megbecsüljük kinek-kinek a személyes vagy közösségben nyújtott teljesítményét.” 

Áder 2017-es beveztőjeFotó: keh.hu

Arra viszont feltétlenül jó az első 67 oldal szó szerinti megismétlése, hogy újra el lehet kapni az elnöki beszámolók összetéveszthetetlen hangulatát.

A Három év 66-67. oldalaFotó: keh.hu
A Haza minden előtt 66-67. oldalaFotó: keh.hu

Tovább lapozva a korábbi rajongók, tisztelők is örülhetnek, mert - ugyanolyan minőségben - mégis onnantól már valami mást kapnak, mint két éve. Még több oldal, még több emlék, még több kép, oldalpáronként legalább egy, de inkább kettő. Képből tényleg van legalább 400 Áder Jánosról, sajnos poszter vagy naptár nincs, legalábbis az online verzióban.  

Nem akarok spoilerezni, csak néhány cím a kötetből: 

  • Uniós fellépés a "Kohézió baratáinak" támogatásáért
  • Új együttműködési lehetőségek
  • Államfői vizit az EU-s intézmények egyik fővárosában

Valamint:

Fotó: keh.hu