Csak egyetlen sajtótájékoztatót tartott eddig a Paks-ügyi miniszter, de Varga Mihály gazdasági miniszter máris tagadja az ott elhangzottakat

gazdaság
2017 május 09., 12:45
comments 97

Hétfőn először tartott sajtótájékoztatót miniszterként Süli János, a paksi bővítésért felelős, nemrég kinevezett tárca nélküli miniszter.

Ezen Süli azt mondta: a kormány azt vizsgálja, hogy érdemes-e még egy hitelt felvennie az országnak, amivel kiválthatná a paksi bővítésre kapott orosz hitelt. (A két új atomerőművi blokk építése 12 milliárd euróba kerül, ennek 80 százalékára adott kölcsön az orosz állam Magyarországnak. Erről Orbán és Putyin 2014 elején állapodott meg.)

Az akkor verhetetlennek mondott hitelkonstrukciónál már létezhetnek jobb kondíciók, ezért nézne körül Süli szerint a kormány. Az eredeti megállapodás szerint 2026-ban kell elkezdeni a törlesztést, de a hétfői sajtótájékoztatón az eddigi kormánybiztos, Aszódi Attila emlékeztetett arra, hogy a hitelszerződés megengedi az előtörlesztést, külön díj nélkül, névértéken. 

Varga Mihály gazdasági miniszter ma viszont azt mondta a Hír TV-nek, hogy nem lesz újabb hitel. „Gondolkoztunk, és vizsgáltuk is azt, hogyan lehetne más típusú hitelekkel ezt kiváltani, de azt kell mondani, hogy ilyen több mint húszéves időtávra ilyen kedvező kondíciókkal jelenleg nincs a piacon elérhető hitel. Tehát Magyarország számára ez egy jó forrás, a kérdés persze mindig az, hogy ebből mennyit kívánunk felhasználni. Reményeink szerint azért majd minél kevesebbet. És abban is bízok, hogy az orosz partner a hitel mellé mindig hozzáteszi azt: a beruházás 40 százaléka hazai erőforrásokkal kell hogy megvalósuljon”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.