Két évet kapott vallásgyalázásért Jakarta keresztény kormányzója

vallás
2017 május 09., 05:44
comments 120

Indonéziában két év börtönt kapott Jakarta keresztény kormányzója, aki vallásgyalázással vádoltak meg, miután tavaly azzal vádolta meg az ellenfeleit, hogy kampánycélokra használják fel a Koránt. A bíróság előtt Basuki Tjahaja Purnama tagadta, hogy vallást támadta volna, de bocsánatot kért a megjegyzésért.

photo_camera Basuki Tjahaja Purnama a bíróság előtt Fotó: BAY ISMOYO/AFP

Az ügyészség egy év felfüggesztettet kért ellene gyűlöletbeszéd miatt, de a keményvonalas muszlim csoportok azt akarták elérni, hogy a maximális büntetést szabják ki rá. Indonéziában gyűlöletbeszédért négy évet, vallásgyalázásért akár öt évet is lehet kapni.

A kínai származású Purnama áprilisban elvesztette a kormányzóválasztást muszlim ellenfelével, Anies Baswedannal szemben. Ez volt az elmúlt évek legmegosztóbb kampánya, ahol a vallási ellentéteket is kiélezték. Októberben kell átadnia a hivatalát.  (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt