A balti országok leválnak az orosz áramhálózatról

energia
2017 május 10., 18:04
comments 115

Litvánia, Lettország és Észtország bejelentette: csatlakoznak az európai áramhálózathoz Lengyelországon keresztül, hogy csökkentsék függőségüket Oroszországtól.

Korábban is tervezték már az orosz hálózatról való leválást, de eddig 2025 volt határidő, most ezt előrehozták az év végére. Volt olyan terv is, hogy Finnországon keresztül, vízalatti kábelekkel csatlakozzanak az európai hálózatra, de végül a lengyel megoldás győzött.

A balti országok szerint az orosz hálózat működése nem átlátható, ezért instabilnak tartják. Oroszország ugyan nem fenyegetőzött korábban azzal, hogy levágja a balti országokat a hálózatról, de elvileg megteheti ezt.  (ReutersUAwire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.