A rendőrség szerint nem volt bűncselekmény, hogy az orosz motorosbanda vörös csillagos, sarló-kalapácsos zászlókkal parádézott egy budapesti temetőben

bűnügy
2017 május 11., 05:08
comments 133

Szél Bernadett, az LMP társelnöke tegnap elmondta az Indexnek, hogy a rendőrség annak ellenére sem indított nyomozást az Éjjeli farkasok nevű orosz motorosbandával szemben, hogy érkezett feljelentés.

Az Éjjeli farkasok egy erősen Putyin- és szovjetbarát motorosbanda, amit Lengyelországba be sem engedtek, de Magyarországon sarló-kalapácsos és vörös csillagos zászlókkal koszorúztak a Fiumei úti Sírkert szovjet katonai parcellájában.

photo_camera Fotó: 168 Óra/Youtube

A rendőrség szerda este az alábbi közleménnyel reagált a nyomozás el nem indításáról szóló hírre:

„Az Éjjeli farkasok nevű orosz motoros csoport tagjai 2017. május 4-én egy fővárosi sírkertben tisztelegtek a II. világháború áldozatainak emléke előtt, ahol a volt szovjet hadsereg jelképei is megjelentek. Egy magánszemély önkényuralmi jelkép használata miatt tett feljelentést, melyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűncselekmény megvalósulásának hiányában elutasított. A rendőrség mindenkor a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, az eset valamennyi körülményét figyelembe véve, politikai szándék nélkül jár el.”

A magyar törvény úgy fogalmaz, hogy:

„Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.