A rendőrség szerint nem volt bűncselekmény, hogy az orosz motorosbanda vörös csillagos, sarló-kalapácsos zászlókkal parádézott egy budapesti temetőben

Szél Bernadett, az LMP társelnöke tegnap elmondta az Indexnek, hogy a rendőrség annak ellenére sem indított nyomozást az Éjjeli farkasok nevű orosz motorosbandával szemben, hogy érkezett feljelentés.

Az Éjjeli farkasok egy erősen Putyin- és szovjetbarát motorosbanda, amit Lengyelországba be sem engedtek, de Magyarországon sarló-kalapácsos és vörös csillagos zászlókkal koszorúztak a Fiumei úti Sírkert szovjet katonai parcellájában.

Fotó: 168 Óra/Youtube

A rendőrség szerda este az alábbi közleménnyel reagált a nyomozás el nem indításáról szóló hírre:

„Az Éjjeli farkasok nevű orosz motoros csoport tagjai 2017. május 4-én egy fővárosi sírkertben tisztelegtek a II. világháború áldozatainak emléke előtt, ahol a volt szovjet hadsereg jelképei is megjelentek. Egy magánszemély önkényuralmi jelkép használata miatt tett feljelentést, melyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűncselekmény megvalósulásának hiányában elutasított. A rendőrség mindenkor a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, az eset valamennyi körülményét figyelembe véve, politikai szándék nélkül jár el.”

A magyar törvény úgy fogalmaz, hogy:

„Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.”