Az Éjjeli farkasok sarló-kalapácsos és vörös csillagos zászlóval koszorúztak egy budapesti szovjet emlékműnél

motor
2017 május 04., 20:02
comments 292

A Fiumei úti Sírkert szovjet katonai parcellájában koszorúzott az Éjjeli farkasok nevű orosz motorosbanda – írta meg a 168 Óra, ami videót is közölt az akcióról:

link Forrás

A motorosoknál többek között tiltott önkényuralmi jelképet, sarló-kalapácsot ábrázoló zászló is volt:

photo_camera Fotó: 168 Óra/Youtube

Illetve vörös csillagos zászlót is feltartottak az emlékműnél:

photo_camera Fotó: 168 Óra/Youtube

Az Éjjeli farkasok (Ночные волки) – a Hells Angels, a Pokol angyalai mintájára szerveződött – orosz motoros klub 1989-ben, alapvetően szovjetellenes, ellenkulturális hangulatban alakult, de mostanra 5000 körüli tagjával a legnépesebb orosz motoros egyesületnek számított. A motoros banda tagjait az orosz állam nemhogy nem üldözi, de egyenesen barátkozik velük: volt, hogy Vlagyimir Putyin elnök Harley-Davidson Tri Glide típusú, motoros hajtású triciklijével vezette a farkasok felvonulását.

Vlagyimir Putyin az Éjjeli farkasok között
photo_camera Vlagyimir Putyin az Éjjeli farkasok között Fotó: Mihail Klimentyev/RIA Novosti/AFP

A motorosok 2014 elején Ukrajnában(!) Viktor Janukovics megbuktatott elnök oldalán álltak ki a tüntetők ellen.

Az MTI hétfőn írta meg, hogy megint nem engedték belépni Lengyelország területére az Éjjeli farkasok tagjait, akik a náci uralom alóli felszabadulás ünnepén akartak részt venni. A motoros klub egyik tagja, Jevgenyij Sztrogov a TASZSZ hírügynökséggel hétfőre virradóra közölte, hogy a belépési tilalom miatt a megemlékezésen csak a motoros klub más európai tagjai vehettek részt vasárnap. Beengedték Lengyelországba a fehérorosz „farkasokat” is, csak az oroszokat nem, Sztrogov szerint tőlük a belépést azzal az indokkal tagadták meg, hogy gyaníthatóan szélsőséges csoportokhoz van közük.

A Éjszakai Farkasok az oroszországi Szmolenszkből indultak útnak, és eredetileg Minszk, Varsó és Pozsony érintésével értek volna Berlinbe, hogy ott május 9-én megtartsák a győzelem napi fő megemlékezést. (Tehát Budapestről a hírben nem volt szó.)

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel rokonszenvező motoros klub orosz tagjai két évvel ezelőtt a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából Moszkvától Berlinig akartak végigvonulni, de a lengyel és a litván hatóságok is visszafordították őket a határról, ami Moszkvában felháborodást váltott ki. Az orosz külügyminisztérium „kegyeletsértőnek” nevezte lengyel és a litván hatóságok eljárását – írta az MTI.

Frissítés: a cikkben korábban az szerepelt, hogy a motorosok a Szabadság téri emlékművet is megkoszorúzták, de a videó szerint csak a Fiumei úti Sírkertben jártak. A hibáért elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.