Macronnak egyelőre nem lett elég képviselőjelöltje

Emmaneuel Macron, Franciaország vasárnap meválasztott elnöke komoly vállalással ünnepelte diadalát. Azt ígérte, hogy frissen alapított mozgalma, az En Marche! most csütörtökön bemutatja 577 képviselőjelöltjét a júniusi parlamenti választásokra.

Nem sikerült.

Órákkal a tervezett bejelentés előtt még csak 450 jelöltet sikerült találni a választásokra. Tény, hogy Macron nem könnyítette meg a dolgát azzal, hogy két komoly vállalást is tett:

  • a francia politikai élet megújítása érdekében sok eddig ismeretlen, politikán kívüli jelöltet akar;
  • és azt is vállalta, hogy a jelöltjei fele nő lesz.

A párt tisztviselői emellett a Macron-vonatra felpattani próbáló ismert politikusokat is okolta a késedelmekért. Az ilyenek, mint például a bukott miniszterelnök Manuel Valls jelentkezése állításuk szerint kisiklatta a jelöltállítási folyamatot. Valls amúgy szerintük nem is lehet az En Marche! jelöltje, mert még mindig a Szocialista Párt tagja.

Macron szempontjából nagyon is komoly tétje van a júniusi választásoknak. A francia rendszer sajátos szabályai szerint az elnök csak akkor gyakorolhatja jogosítványait, amennyiben a parlamenti többség is az övé, vagyis Macron pártjának nyernie kéne a választásokon. Amennyiben más párt - jó eséllyel a jobboldali republikánusok - szereznek többséget, akkor az elnök szerepe ceremoniális feladatokra korlátozódik, és a hatalom a miniszterelnök kezében összpontosul. (Via The Guardian)