Bezár a nemzeti levéltár kutatóterme, mert Varga Mihályéknak kell a hely

POLITIKA
2017 május 12., 08:51
comments 93

Az alábbi üzenet jelent meg a Magyar Nemzeti Leváltár honlapján:

Értesítjük tisztelt kutatóinkat, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Hess András téri kutatóterme 2017. május 15-től az épületben elhelyezett iratanyagnak az 1837/2015. (XI. 24.) Korm. határozatban foglaltak szerinti költöztetése miatt a költözés lezárulásáig zárva tart, az 1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Főosztályának teljes iratanyaga kutatási korlátozás alatt áll.  

A kutatásnak azért lesz vége, mert a Varga Mihály vezette NGM kapja meg a levéltár eddigi épületét a Várban, de olyan sürgősséggel, hogy közben nem gondoskodtak megfelelő helyről a levéltár számára. A kijelölt új hely ugyanis túl párás, így az iratok ott veszélyben volnának, ezért azok átköltöztetését még tavaly nyáron felfüggesztették

A költözésről itt írtunk részletesen.  

Frissítés: Az NGM a cikkünkre a következő reakciót küldte: „a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Hess András téri kutatótermének levéltári anyagainak elhelyezése az intézmény telephelyein megoldott. A költöztetés a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójának, Dr. Szabó Csabának szakmai támogatásával és hozzájárulásával valósul meg”.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.