Köves Slomó rabbi szerint sorosozni nem antiszemitizimus

politika
2017 május 12., 04:51
comments 370
Köves Slomó (balra) Csepreghy Nándor államtitkárral (jobbra) a Mádi Rabbiház avatásán. Fotó: MTI / Komka Péter
photo_camera Köves Slomó (jobbra) Csepreghy Nándot államtitkárral (balra) a Mádi Rabbiház avatásán. Fotó: MTI / Komka Péter Fotó: Komka Péter

"Nem tudok olyan nemzetközileg elfogadott normáról, amit szerint sorosozni antiszemita beszédnek számítana" - nyilatkozta le az M1 péntek reggeli adásában az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija. Köves Slomó mondatait az MTI szemlézte. 

A rabbi arról is beszélt, hogy vannak még zsidók elleni gyűlölet-bűncselekmények az országban, 2015-ben 42 ilyet regisztráltak, többsége verbális inzultálás volt. 

"Friss összegzésekre" hivatkozva azt mondta, 20 százalék a szélsőségesen antiszemiták aránya Magyarországon, 16 százalék visszafogottan antiszemita, 64 százaléka a magyaroknak nem az. Köves szerint a magyar zsidóknak az az elsődleges, hogy biztonságban meg tudják élni fizikai  jogi, szellemi és lelki jólétük biztonságát. 

Frans Timmermans EB-alelnök még múlt héten nyilatkozott úgy, hogy Orbán Viktor Soros György elleni kampányával antiszemita hangokat üt meg. A 444 mindenesetre már tavaly bemutatta a módszert, amivel biztosan megállapítható, mi anitszemitizmus és mi nem az. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.