Vállalkozz itthon, jól megszívat az állam

gazdaság
2017 május 12., 13:49
comments 324

Valahogy mindig visszafelé sül el, amikor a kormány meg akarja mutatni a fiataloknak, mekkora hülyeség lenne külföldön próbálkozniuk,  mikor itthon már minden sínen van. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) közös programja, a Gyere haza fiatal! 2015-16-ban, egy év alatt csak 105 fiatalt tudott hazacsábítani körülbelül százmillió forintból. Tavaly az NGM és az OFA uniós pénzből a Vállalkozz Itthon Fiatal! programmal újra megpróbálta behúzni a fiatalokat. 

Tamást pont ez győzte meg. De gyorsan rájött, hogy jobban járt volna, ha Hollandiában marad.

link Forrás

A kormány 2016 januárjában indította be a programot, amivel 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ígért azoknak a fiataloknak, akik Budapesten vagy Pest megyében indítanának saját vállalkozást. A pályázaton csak azok indulhatnak, akik előtte elvégzik az OFA 8 hetes képzését; vállalkozási ismereteket tanítanak nekik, és segítenek megírni az üzleti tervüket. Külön feltétel volt, hogy munkanélküliek legyenek, és már ne járjanak iskolába.

Ilyen itthon vállalkozni

Tamás tavaly februárban kezdte el a képzést, az üzleti tervében azzal számolt, hogy augusztusra megkapja a pénzt, és már fejleszthetik is a robotot, amit a társaival megterveztek. Csakhogy aztán beindult az állami szervek időhúzása, és augusztusban kiderült, hogy rossz volt a kitöltési sablon, amiből dolgozniuk kellett, ezért az egész tervet újraíratták velük. Így pályázni sem tudtak, mert megint két hónapot kellett várniuk arra, hogy az OFA munkatársai rábólintsanak a tervre.

Már ez a kéthónapos időhúzás is nagyon kellemetlen volt, egy innovációs cégnél kimondottan necces, ha a vetélytársaik beelőzik őket valami hasonlóval, de az igazi szívózás még bőven előttük állt. 

Tamásék októberben megalapították a cégüket, hogy végre el tudjanak indulni a pályázaton, de az eredményre azóta is hiába várnak. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól csak annyi választ kaptak, hogy legyenek türelmesek. 

Cserébe minden hónapban fizetniük kell maguk után a járulékokat, miközben a cégükkel semmit sem tudnak kezdeni, amíg az NGM-ben nem döntenek a támogatásról. 

A kormány adatbázisában látszik, hogy Tamásékhoz hasonlóan még 66-an pályáztak, összesen 193,1 millió forint értékben, de az NGM alá tartozó irányító hatóság fél év alatt egyetlen pályázatot sem bírált el. 

photo_camera Így állnak a Vállalkozz Itthon Fiatal! program pályázatai: 66 beérkezett pályázat, 193 millió igényelt támogatás, 0 darab támogatott projekt.  Forrás: emir.palyazat.gov.hu/Eljárásrend szerinti lekérdezések

Ráadásul az NGM csak az egyéni vállalkozóknak engedi, hogy a döntésig szüneteltessék a vállalkozásukat, szóval aki kft.-vel vágott neki, attól most az állam minden hónapban 80 ezer forint körüli összeget húz le a semmire.

Ez a csapdahelyezet a legtöbb pályázót teljesen padlóra küldte anyagilag. Ráadásul a hónapok óta tartó várakozás miatt az üzleti tervük is teljesen elavult. 

Többen is azt vették észre, hogy miközben ők a minisztériumra vártak, valaki más már megcsinálta az ötletüket.

photo_camera Fiatalok vállalkozóvá válása program (GINOP-5.2.3-16) kifizetési adatai Forrás: emir.palyazat.gov.hu /Eljárásrend szerinti lekérdezések

Vállalkozz Itthon Fiatal! program vidéki lába sem áll sokkal jobban. A Pest megyén kívüli régiókban tavaly október óta összesen 50-en pályáztak ugyanerre a támogatásra, amiből az NGM-nek csak öt céggel sikerült támogatási szerződést kötnie 14,8 millió forint értékben, de még ők sem kapták meg a pénzüket. 

Annak ellenére, hogy az állam nem fizet, a program most is fut tovább. Akik most végzik a képzést, 

a többiek példájából már tudják, hogy ugyanúgy meg fogják szívni, de nem szállhatnak ki, mert ha nem pályáznak, vissza kell fizetniük a képzés 200 ezer forintos költségét.

Volt egy vállalkozó, aki jól járt

A csúszás azért alakult ki, mert az OFA és az NGM nem hangolta össze, hogy a képzéseket akkor hirdessék meg, amikor már a minisztérium fizetni is tud. Mintha csak az számított volna, hogy vállalkozói képzést levezénylő cég, az IOSZIA minél hamarabb megbízáshoz jusson. 

Az OFA tavaly két szerződést kötött az „IOSZIA” Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény Kft.-vel. Ez egyik szerint a cég 2016 decemberétől 2018 végéig E-learning modulokat fejleszt és tanagyagokat dolgoz ki 17 millió forintért, a másikban pedig azt vállalják, hogy 2018 végéig mentori tevékenységet biztosítanak a Vállalkozz Itthon Fiatal! program résztvevőinek szintén 17 millióért.

Dömötör Csaba,Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára és Fülöp Henrik, az IOSZIA ügyvezetője 2014-ben Gyöngyösön
photo_camera Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára és Fülöp Henrik, az IOSZIA ügyvezetője 2014-es kampány idején Gyöngyösön Forrás: Facebook

Fülöp Henrik, az IOSZIA ügyvezetője sosem csinált titkot abból, hogy jó kapcsolatot ápol a kormánypárti politikusokkal. A gyöngyösi vállalkozó cége akkor is tarolt, amikor a kormány 2013-ban átrajzolta a nyelviskolák piacát:  az IOSZIA-nak Nógrád, Borsod és Heves megyében annyi képzést engedélyeztek, hogy azokra nem is tudott elég jelentkezőt találni, ezért a hatóság később egy részüket törölte. A hvg. hu szerint Fülöp kapcsolatban áll Kriza Ákossal, Miskolc fideszes polgármesterrel is, ő a tulajdonosa annak a cégnek is, amely a miskolci városi domainnevek egy részét birtokolja. 

A résztvevők a programban egyrészről iszonyatos kapkodást tapasztaltak, amivel a képzést beindították, az NGM oldaláról pedig borzalmas lomhaságot, amivel a kifizetéseket intézik. Ennek alapján pedig egyáltalán nem úgy tűnik, hogy bárkit is komolyan érdekelne, mit kezdenek a fiatalok az állami ígéretre beindított cégeikkel. A Vállalkozz Itthon Fiatal! programnak köszönhetően sok fiatal pont azt tanulja meg, milyen durván keresztbe tud neki tenni az állam, ha itthon akar vállalkozni. 

A cikkben a pályázó nevét megváltoztattuk, mivel a programhoz kötött szerződéssel alá kellett írnia azt is, hogy nem veszélyezteti az OFA jó hírnevét. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.