Nyomozás indul a Topházban vizsgálódó civil szervezet ellen

bűnügy
2017 május 12., 10:44
comments 155

Különleges személyes adattal való visszaélés vétség gyanúja miatt nyomozást indított a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Topházban gondozott fogyatékos emberekről készült képek és videók ügyében. A Mental Disability Advocacy Center (MDAC) áprilisban vizsgálódott a gödi intézményben, és embertelen állapotokról, kínzásokról, ellátatlan betegekről és éheztetésről számolt be jelentésében. A történet eljutott a New York Times-ig is. 

Két kép az MDAC Topház-jelentéséből. A baloldalin egy férfi az ágya szélét rágja, a jobboldalin egy fiatal fiú a karján nyílt sebekkel.
photo_camera Két kép az MDAC Topház-jelentéséből. A baloldalin egy férfi az ágya szélét rágja, a jobboldalin egy fiatal fiú a karján nyílt sebekkel.

A Topház feljelentést tett, mert az intézményt képviselő Pest Megyei Topház Egyesített Szociális Intézmény szerint a civileknek nem volt engedélyük arra, hogy bemenjenek az intézménybe, és ott a gyámok vagy akár saját beleegyezésük nélkül felvételeket készítsenek a gondozottakról. Az MTI péntek délután számolt be róla, hogy nyomozás indult ezzel összefüggésben. 

Megszólalt az ügyben Czibere Károly államtitkár, az Országgyűlés népjóléti bizottságának tagja, aki szerint az eddigi vizsgálatok alapján úgy fest, valóban nem volt engedélye az NGO képviselőinek, szerinte az MDAC "illegálisan fényképezett, és nem volt joga ahhoz, hogy a gyerekek beleegyezése nélkül róluk fotót készítsen és azt a gyámok engedélye nélkül közzétegye". 

Közben egyszerre vizsgálódik az otthonban az ÁNTSZ, a rendőrség, a kormányhivatal és az az EMMI is. A minisztérium vizsgálata előreláthatóan jövő héten zárul le. Czibere szerint idáig szándékos bűncselekményt, kínzást, erőszakot nem erősítettek meg, de jogsértésekkel, mulasztásokkal, embertelen állapotokkal találkoztak. 

Egy hete a Magyar Idők már megpróbálta átpolitizálni a történetet, és "Újabb lejárató kampány hazánk ellen? című cikkében arról írt, hogy Soros György egyik alapítványa is támogatta a vizsgálatot folytató MDAC-t, így a vizsgálati eredmény, meglehet, nem teljesen független az üzletember politikai meggyőződésétől. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.