Putyin elnöki rendeletben korlátozná az online sajtó szabadságát

külföld
2017 május 12., 17:27
comments 85

Csütörtökön tették közzé Vlagyimir Putyin 27 oldalas elnöki rendeletét, amiben arra utasítja az orosz szövetségi kormányt, hogy dolgozzanak ki új eszközöket, mellyel szabályozni lehet az online médiát és korlátozni az internetes felhasználók névtelenségét. 

Az önironikusan csak "Az orosz információs társadalom fejlesztési stratégiái 2017-től 2030-ig" címet viselő rendeletben az államfő hat hónapot ad a kormánynak, hogy az orosz tömegmédiára vonatkozó szabályokhoz hasonlót alkossanak az internetes sajtóra is. Putyin érvelése szerint erre azért van szükség, mert csak így lehet garantálni a fogyasztókhoz eljutó információk megbízhatóságát és minőségét. 

Az új szabályoknak vonatkozniuk kell az online híroldalak mellett az internetes tévéadókra, a közösségi oldalakra, a hírgyűjtő oldalakra, az üzenetküldő szolgáltatásokra és úgy általában, bármilyen orosz honlapra. Putyin nem árult el a rendeletben részleteket arról, pontosan milyen szabályokra gondolt, ugyanakkor az beszédes, hogy a hagyományos sajtóra érvényes szabályokat jelölte meg irányadónak. 

Jelenleg az online sajtó nagyrészére kevesebb szabály vonatkozik ugyanis Oroszországban, mint mondjuk a nyomtatott lapokra vagy a televíziós csatornákra. Például a bíróság jelenleg visszavonhatja egy hírügynökség működési engedélyét, ha két figyelmeztetést kapnak az orosz állami cenzúrahivataltól. Ezen kívül szintén törvény tiltja, hogy külföldi személyek orosz médiacégekben 20 százaléknál nagyobb részesedést birtokoljanak. 

Orosz elemzések szerint Putyin rendelete inkább stratégiai jelentőségű, és nem feltétlen jelenti új törvények megalkotását is, mivel az orosz törvények sok esetben jelenleg is alkalmasak arra, hogy a rendeletben felvetett módok szerint szabályozzák az internetes oldalakat. Például jelenleg bármely honlapot vagy közösségi oldalt "információterjesztő szervezőnek" minősíthetik, és onnantól kezdve kötelezhetőek arra, hogy minden adatukat Oroszországban tárolják és osszák meg azokat a hatóságokkal. 

A rendeletben ezen kívül megjelenik egy új elem, a bizalom rendszerének nevezett elképzelés, aminek a lényege, hogy ne lehessen névtelennek maradni az interneten és törvénysértés esetén így bújni el az igazságszolgáltatás elől. (Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.