Elment az EU-s pénz, mégsem lett iható a víz Makó környékén, így lehet, hogy vissza kell fizetni a 3,1 milliárd forintot

A felújított ivóvízrendszer jóval az átvétele után sem ad iható csapvizet, így lehet, hogy a Makó térségi településeknek vissza kell fizetniük a programra (a Belügyminisztérium által biztosított 600 millióhoz) kapott 3,1 milliárdos EU-s támogatást – írja a Délmagyar.

A lapnak a Miniszterelnökség sajtóirodája azt mondta:

tényleg fennáll annak a lehetősége, hogy a térségi ivóvízminőség-javító programhoz kapott uniós pénzt vissza kell fizetniük Makónak és a környező 16 településnek.

A 2014 őszén indult beruházással a tervek szerint 48 000 háztartás jutott volna európai elvárásoknak megfelelő vízhez, de a lakók panaszkodtak, és a tisztiorvosi szolgálat is jelezte: az új rendszer olyan baktériummal fertőzött, ami korábban nem is volt jelen a csapvízben. Hónapokig nyomoztak, mire megállapították, hogy a bakteriális fertőzés kialakulásához vállalkozói mulasztások (a higiéniai szabályok megsértése, tisztítatlan, szennyezett anyagok felhasználása és a nem megfelelő kivitelezés) vezettek.

A pitvarosi és a földeáki polgármester is azt mondta a lapnak: fogalmuk sincs, mihez kezdenek, ha vissza kell fizetni a pénzt. Abban bíznak, hogy esetleg egy pluszban kapott támogatásból sikerül rendbe hozni a rendszert. (Délmagyar)