Kína a globalizáció új aranykorát ígéri

külföld
2017 május 14., 07:08
comments 150
Hszi Csin-ping távozik a pódiumról, miután bejelentette az új selyemút létrehozását célzó 900 milliárd dolláros programját.
photo_camera Hszi Csin-ping távozik a pódiumról, miután bejelentette az új selyemút létrehozását célzó 900 milliárd dolláros programját. Fotó: MARK SCHIEFELBEIN/AFP

Országát békés felfedezőhöz hasonlítva ambíciózus tervet jelentett be Hszi Csin-ping kínai államfő az "Öv és Út Kezdeményezés" című kétnapos csúcstalálkozón, amelyen számos állam és kormányfő, például Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan is részt vett - utóbbival a szintén Pekingben tartózkodó Orbán Viktor személyesen is találkozott.

Hszi tervei szerint 900 milliárd dolláros befektetéssel "új selyemutat" építenének ki szárazon és vizen, minden eddiginél jobban bekapcsolva Kínát a globális kereskedelembe. A tervet Hszi "a globalizáció új aranykoraként" harangozta be. "Az ősi selyemút a bizonyítéka, hogy a földrajzi megosztottság nem legyőzhetetlen" - mondta az egybegyült 29 állam- és kormányfő előtt.

De nem mindenki volt lelkes. India például máris bejelentette, hogy bojkottálni fogja a kezdeményezést, amelyet "gyarmatosító vállalkozásnak" nevezett, amely "adóságot és csődbe ment közösségeket hagy majd maga után".

Hszi kicsit másképp látja a dolgot, szerinte terve "az évszázad vállalkozása", bátor és mindenkinek teret adó kezdeményezés a globalizáció új korszakának beindítására. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.