Merkel pártja megszerezte a szociáldemokratáktól Észak-Rajna-Vesztfáliát

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban tartott helyi törvényhozási (Landtag) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések szerint.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján:

  1. A CDU a szavazatok 34,5 százalékát gyűjtötte össze, 8,2 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2012-es választáson elért 26,3 százalékhoz képest.
  2. A Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) története legrosszabb eredményével, 30,5 százalékkal a második helyen végzett. Ez 8,6 százalékos gyengülés a 2012-es 39,1 százalékhoz viszonyítva.
  3. A düsseldorfi Landtag harmadik számú ereje a liberális FDP 12 százalékkal.
  4. A negyedik a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 7,5 százalékkal.
  5. A Zöldek a szavazatok 6 százalékát szerezték meg.
  6. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 5 százalékot szerzett.
Kereszténydemokraták ünneplik a győzelmetFotó: OLIVER BERG/dpa/AFP

Németország legnépesebb, hagyományosan, második világháború óta eltelt időszakban szinte mindig a szociáldemokratákat választó tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában (NRW) már az utolsó közvélemény-kutatások is azt mutatták, hogy Merkel pártja is nyerhet. A győzelem nagyon biztató előjel a CDU-nak a szeptemberi parlamenti választások előtt.

Az SPD kancellárjelöltje, Martin Schulz egyébként korábban azt mondta, ha itt nyer, akkor ősszel is nyerni fog. Csakhogy itt szinte kötelező lett volna a győzelem a most a Zöldekkel koalícióban kormányzó SPD-nek, ráadásul a felmérések szerint a Zöldek támogatottsága a felére csökkent a legutóbbi választás óta, így a szociáldemokraták még ha nyertek volna, akkor sem biztos, hogy kormányképes koalíciót tudtak volna velük alkotni.

Angela Merkel mellett balra Armin Laschet, a CDU fő jelöltje a helyi választáson, jobbra pedig Wolfgang Bosbach, a CDU parlamenti képviselőjeFotó: OLIVER BERG/dpa/AFP

A kampány egyébként innen, Magyarországról nagyon furcsa volt: a CDU fő kampánytémájának a közlekedési dugókat választotta. Angela Merkel kancellár is arról beszélt, hogy „a dugóban ácsorgás idő az emberek életéből, és ha a dugókban töltött időt mind összeadjuk, az rengeteg idő”, erre pedig a szociáldemokrata tartományi miniszterelnök, Hannelore Kraft azzal vágott vissza, hogy Merkel figyelmen kívül hagyta az SPD eredményeit.

Csalódott szociáldemokraták az eredményvárónFotó: SASCHA SCHUERMANN/AFP

Frissítés

Hannelore Kraft, a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alelnöke és tartományi szervezetének vezetője, a pártja súlyos választási veresége miatt lemondott minden tisztségéről. (via MTI)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.