Enyedi Zsolt: A sorok között próbálunk olvasni, mint a Kádár-rendszerben

politika
2017 május 16., 02:25
comments 32

Biztató jelnek tekinthető, hogy az utóbbi időkben a kormányzati illetékesek másképp kezdtek el beszélni a törvény által megkívánt feltételekről, többször a „szándéknyilatkozat” szót használták a szövetségi szintű nemzetközi megállapodás kapcsán, mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában a CEU rektorhelyettese.

Enyedi Zsolt szerint 

"a legborzasztóbb, hogy mindezekre a jelekre semmit nem építhetünk. A sorok között próbálunk olvasni, mint a Kádár-rendszerben. De optimista értelmezésemben a kormányzat képviselői fontolgatják, hogyan lehetne a törvényt a teljesíthetőbb követelmények irányába átértelmezni, hogy az egyetem mégis maradhasson."

A rektorhelyettes szerint manipuláció zajlik a CEU kapcsán: "kiemelnek 15 ezer szakdolgozatból egy tucatot, amelyek címe a laikus számára zavarba ejtő vagy botrányos hangzású, úgy téve, mintha véletlenszerűen bukkantak volna rájuk." 

A Soros Györgyhöz füződő szoros viszony is egy hamis kép Enyedi szerint. 

"Mi autonóm intézmény vagyunk. Alapítónk számos emberi jogi, korrupcióellenes, kisebbségsegítő szervezetet is támogatott. Ezeknek a szervezeteknek a munkáját tisztelem, de felelősséggel csak a saját tevékenységünkért tartozunk. Nálunk természetesen a Nyílt Társadalom Intézet ténykedéséről is lehet vitatkozni, úgy tudom, voltak is ilyen fórumok a múltban, és ott nyilván kritikának is helye volt"

- tette hozzá. 

"Nem vagyunk „Soros egyeteme”. Ez a birtokos jelzős szerkezet a kormánypropaganda nagy trükkje. Soros György alapító, amiért nyilván hálásunk vagyunk neki, de hogy az euróval vagy a migrációval kapcsolatban mit mond, az az ő dolga"

- reagált a rektorhelyettes a kormányzat kommunikációs paneljére. Hogy miért nem cáfolják meg rendszeresen a kormánypárti hamis állítások Sorosról és a CEU-ról, Enyedi Zsolt véleménye az, hogy 

"ha megtennénk, akkor folyamatos politikai kommunikációba kellene belebonyolódnunk, ami nem a mi dolgunk. Önmagában az, hogy milyen nézeteket tulajdonítanak az egyetemnek, nem kellene hogy befolyásolja működési kereteinket. Azért sem szívesen kezdeném egyenként cáfolni a tévképzeteket, mert ezzel azt sugallnám, hogy bizonyos nézetek vagy értékek esetében jogosak lehetnek az egyetemet ért kormányzati támadások. El kell tudnunk fogadni a tudományos és oktatói munka értékét, függetlenül annak feltételezett világnézeti hátterétől."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt