Putyin felajánlotta a Kongresszusnak, hogy elküldi a Trump-Lavrov találkozó feljegyzéseit

külföld
2017 május 17., 13:51
comments 22

Még mindig van csavar a Trump-Lavrov találkozó utótörténetében, és hol van még a vége. Elsőként a Washington Post írta meg, hogy az amerikai elnök titkosított információkat oszthatott meg az orosz külügyminiszterrel és Szergej Kiszljak nagykövettel washingtoni találkozójuk során. A New York Times szerint ezek az információk feltehetően Izraelből származnak, ami extra gellert adott a sztorinak, tekintve hogy az Izraellel ellenséges Irán Oroszország katonai szövetségese. 

Szergej Lavrov, Donald Trump és Szergej Kiszljak nagykövet.
photo_camera Szergej Lavrov, Donald Trump és Szergej Kiszljak nagykövet. Fotó: Orosz Külügyminisztérium/AFP

Trump a Twitteren azzal kommentálta a sztorit, hogy márpedig neki abszolút volt joga megosztania információkat is az orosz diplomatákkal, elvégre mindannyian az Iszlám Állam és a terrorizmus ellen harcolnak. Egyik nemzetbiztonsági tanácsadója, H.R. McMaster szintén tagadta, hogy Trump katonai titkokat osztott volna meg az oroszokkal, veszélybe sodorva ezzel az Egyesült Államok hírszerzőit.   

Nem maradhatott ki a buliból Vlagyimir Putyin orosz elnök sem, aki "politikai skizofréniának" nevezte a sajtóban terjedő híreket, amik szerint katonai információk birtokába jutott volna az orosz diplomácia, és szerdán Szocsiban egy sajtótájékoztatón jelezte, Moszkva örömmel megosztja a találkozón készült felvételeket a Kongresszussal, ha ezzel segít csitítani az amerikai belpolitikai hullámokat. A Reuters szerint nem hangfelvételekről, csak jegyzőkönyvről szólt az ígéret. 

Közben a Fehér Házban érthetően elég ideges a hangulat; a Szenátus hírszerzési bizottsága már jelentést kért azoktól, akik jelen voltak az ülésen. A Washington Post információi szerint Trump hírszerzési forrásokra hivatkozva arról beszélt Lavrovnak és Kiszljaknak, hogy az Iszlám Állam laptopokba építette bombákat próbál repülőgépekre feljuttatni. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.