110 millió euróra, 34 milliárd forintra bírságolta az EU a Facebookot

TECH
2017 május 18., 08:48
comments 64

Hazudott a Facebook az EU versenyjogi hatóságának, ezért most 110 millió eurós, 34 milliárd forintos bírságot kell fizetnie. A Facebook 2014-ben felvásárolta a WhatsApp üzenetküldőt, az akvizícióhoz viszont kellett az EU versenyhatóságának a hozzájárulása is.

Az eljárás egyik lényegi pontja a WhatsApp felhasználói bázisának kezelését érintette. A Facebook az eljárásban azt állította, hogy azt technikailag nem lehetséges összevonni a Facebook felhasználói adataival. Erről nagyon hamar kiderült, hogy hazugság, a Facebook ugyanis természetesen összefésülte a két adatbázist, és elkezdte saját hirdetési rendszeréből célzott hírdetésekkel támadni a WhatsApp felhasználóit.

A csalás miatt akár 248 millió eurós, a Facebook tavalyi teljes forgalmának egy százalékát kitevő bírságot is kiszabhattak volna, végül ennek kevesebb mint a felével is beérték, mert

a Facebook az eljárásban már elismerte a korábbi hazugságát, és mindenben együttműködött.

Mondjuk az ítélet után már azt állították, hogy "a kezdetektől fogva jóhiszeműen" jártak el, és "végig pontos információk szolgáltatására törekedtek". (Via FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.