Egy kínai srác több zsebpénzt akart, azért kinyomtatta a WannaCry vírus hibaüzenetét, és kirakta a szülei ajtajára

külföld
2017 május 19., 16:05
comments 63

Nagyon nagy ez a bolygó, és rengeteg okos ember él rajta, de még több hülye. Hogy az alábbi történetben ki okos, és ki hülye, azt valószínűleg mindenki el tudja dönteni.

A Sanghaj közelében lévő Csangcsou városban élt egy fiú, aki kevesellte a zsebpénzét, amit a szüleitől kapott. Ezért gondolt egyet, és megzsarolta őket. Mindezt igyekezett úgy megtenni, hogy a szülei ne tudják meg, ki áll a dolog mögött. A fiú ezért fogta az utóbbi napokban több százezer számítógépet megtámadó WannaCry zsarolóvírus hibaüzenetét, átírta, kinyomtatta, és kitette a lakásuk ajtajára. Azt írta rá, hogy a vírus lekapcsolta a lakás áramszolgáltatását, és csak abban az esetben lesz újra áram, ha a szülők napnyugtáig utalnak neki pénzt. A papír hátoldalán ott volt egy QR-kód is, ami a srác számlájára mutatott.

A családfő a kiragasztott papírt mutatja az ajtón.
photo_camera Fotó: Weibo

Az apa, mikor meglátta a cetlit, nem tudta, mitévő legyen, kihívta a villamos művek szerelőit. Ők kimentek, és elmondták, hogy az áramszolgáltatás nincs lekapcsolva, csak a biztosítékot kattintotta le valaki. Ráadásul netes vírus meg sem támathatja a lakás villanyóráját, ugyanis az nem csatlakozik a netre. Aztán kiderült az is, hogy lakásban lakó fiú műve az egész, és az apa nagyon ideges lett.

A kedves kis történet nagy figyelmet kapott a kínai közösségi médiában, ahol az apa segítségére sietve sokan rámutattak, viszonylag ritka, hogy egy internetes vírus kinyomtasson egy papírt, és kiragassza egy ajtóra. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.