Őrjöngenek az izraeli titkosszolgálatok, amiért Trump kiadta a forrásukat az oroszoknak

külföld
2017 május 20., 04:24
comments 314

Üvöltözésig fajuló vita alakult ki az izraeli és az amerikai titkosszolgálatok emberei között, amikor leültek, hogy előkészítsék Donald Trump izraeli látogatását. Az izraeli titkosszolgálat emberei iszonyúan mérgesek, amiért az amerikai elnök a Fehér Házban az izraeli hírszerzés által gyűjtött információkat kotyogott ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek és Szergej Kiszljak nagykövetnek.

Szergej Lavrov, Donald Trump és Szergej Kiszljak nagykövet.
photo_camera Szergej Lavrov, Donald Trump és Szergej Kiszljak nagykövet. Fotó: Orosz Külügyminisztérium/AFP

A Foreign Policy-nek nyilatkozó egyik tiszt szerint félelmetes, ami történt. Az első kérdésük az volt, hogy „mi folyik itt? Mégis mi ez?” Az izraeliek attól tartanak, hogy az oroszok kiadják a forrásokat Iránnak, és szivárogtatás akár a források életébe is kerülhet. Ráadásul a forrás elvesztése még az Iszlám Állam elleni amerikai hadműveleteket is veszélyeztetheti. Izrael egyre jobban aggódik amiatt, hogy Oroszország Iránnal együtt támogatja a szír vezetést és nagy ütemben fejlesztik a kiberháborús képességeiket.

A New York Times írta meg, hogy az orosz miniszterrel és nagykövettel folytatott találkozóján Donald Trump egy ISIS-es terrortámadás tervéről megszerzett hírszerzési információkat ismertethetett, melyek egy része az izraeli hírszerzéstől származott. A lapnak név nélkül nyilatkozó hivatalnok szerint az izraeli fél korábban külön kérte, hogy az USA kezelje érzékenyen ezt az információt. Trump kedd reggel mégis arról írt Twitteren, hogy teljesen jogában állt, hogy megossza a terrorizmus elleni harccal összefüggő információt, és egy „nagyon-nagyon” sikeres találkozó volt ez.

Danny Yatom, a Moszad korábbi vezetője azt mondta, hogy amit Trump tett, súlyos károkat okozhat az izraeliek és az amerikaiak biztonságának. Főleg akkor, ha az információ az irániakhoz is eljut. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.