Hűtlen kezelés miatt nyomoznak Pécs busztársasága ellen

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szakács László MSZP-s képviselő kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész elismerte, hogy nyomoznak a túlárazott pécsi buszok beszerzése ügyében. A nyomozást már tavaly novemberben elkezdték, azóta iratokat foglaltak le, de Polt Péter szerint még sok munka van a bizonyítással, úgyhogy arra nem tudott válaszolni, hogy mikor lehet ebből vádemelés.

Még tavaly nyáron a Népszabadság számolt be arról, hogy úgy vásárolt buszokat Hollandiából a pécsi önkormányzat Tüke nevű cége, hogy tudhatták, ugyanezeket a buszokat 700 millió forinttal olcsóbban is meg lehetett volna venni.

Még 2014 decemberében a Volvo Hungária Kft. vezetője levelet írt a Tüke fejlesztési ügyekben illetékes vezérigazgató-helyettesének, hogy Hollandiában vannak eladó használt Volvo buszok, 2,8 milliárd forintért.

2015-ben a Tüke ki is írt egy közbeszerzést, és azon pont ugyanezeket a buszokat vették meg, csakhogy nem 2,8 milliárdért, hanem 3,5 milliárdért, és nem a Volvo Hungária által ajánlott cégtől, hanem egy közvetítőtől, a Bus & Coach Trade BV nevűtől. 75 szóló és 38 csuklós buszról van szó, aminek az ára érthetetlen okból ment fel néhány hónap alatt 700 millió forinttal.

Volvo busz Pécsett.Fotó: Tüke

A Bus & Coach régi üzletfele a pécsieknek, így az üzletet gyanakodva figyelők szerint nem kizárt, hogy valaki a város önkormányzatától szólt nekik, szerezzék meg a buszok forgalmazási jogát, azt Pécs úgyis megveszi, fel is nyomhatják az árat.

Szakács László Baranya megyei MSZP-s képviselő tavaly nyáron közérdekű adatigényléssel kikérte a busztender iratait az önkormányzattól, de nem kapta meg. Ezért pert indított, amit első fokon meg is nyert, ám a Tüke fellebbezett, a másodfokú eljárás még tart, így a város egyelőre vissza tudta tartani a dokumentációt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.