Hűtlen kezelés miatt nyomoznak Pécs busztársasága ellen

bűnügy
2017 május 22., 09:03
comments 67

Szakács László MSZP-s képviselő kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész elismerte, hogy nyomoznak a túlárazott pécsi buszok beszerzése ügyében. A nyomozást már tavaly novemberben elkezdték, azóta iratokat foglaltak le, de Polt Péter szerint még sok munka van a bizonyítással, úgyhogy arra nem tudott válaszolni, hogy mikor lehet ebből vádemelés.

Még tavaly nyáron a Népszabadság számolt be arról, hogy úgy vásárolt buszokat Hollandiából a pécsi önkormányzat Tüke nevű cége, hogy tudhatták, ugyanezeket a buszokat 700 millió forinttal olcsóbban is meg lehetett volna venni.

Még 2014 decemberében a Volvo Hungária Kft. vezetője levelet írt a Tüke fejlesztési ügyekben illetékes vezérigazgató-helyettesének, hogy Hollandiában vannak eladó használt Volvo buszok, 2,8 milliárd forintért.

2015-ben a Tüke ki is írt egy közbeszerzést, és azon pont ugyanezeket a buszokat vették meg, csakhogy nem 2,8 milliárdért, hanem 3,5 milliárdért, és nem a Volvo Hungária által ajánlott cégtől, hanem egy közvetítőtől, a Bus & Coach Trade BV nevűtől. 75 szóló és 38 csuklós buszról van szó, aminek az ára érthetetlen okból ment fel néhány hónap alatt 700 millió forinttal.

Volvo busz Pécsett.
photo_camera Volvo busz Pécsett. Fotó: Tüke

A Bus & Coach régi üzletfele a pécsieknek, így az üzletet gyanakodva figyelők szerint nem kizárt, hogy valaki a város önkormányzatától szólt nekik, szerezzék meg a buszok forgalmazási jogát, azt Pécs úgyis megveszi, fel is nyomhatják az árat.

Szakács László Baranya megyei MSZP-s képviselő tavaly nyáron közérdekű adatigényléssel kikérte a busztender iratait az önkormányzattól, de nem kapta meg. Ezért pert indított, amit első fokon meg is nyert, ám a Tüke fellebbezett, a másodfokú eljárás még tart, így a város egyelőre vissza tudta tartani a dokumentációt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.