Hűtlen kezelés miatt nyomoznak Pécs busztársasága ellen

bűnügy
2017 május 22., 9:03
comments 71

Szakács László MSZP-s képviselő kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész elismerte, hogy nyomoznak a túlárazott pécsi buszok beszerzése ügyében. A nyomozást már tavaly novemberben elkezdték, azóta iratokat foglaltak le, de Polt Péter szerint még sok munka van a bizonyítással, úgyhogy arra nem tudott válaszolni, hogy mikor lehet ebből vádemelés.

Még tavaly nyáron a Népszabadság számolt be arról, hogy úgy vásárolt buszokat Hollandiából a pécsi önkormányzat Tüke nevű cége, hogy tudhatták, ugyanezeket a buszokat 700 millió forinttal olcsóbban is meg lehetett volna venni.

Még 2014 decemberében a Volvo Hungária Kft. vezetője levelet írt a Tüke fejlesztési ügyekben illetékes vezérigazgató-helyettesének, hogy Hollandiában vannak eladó használt Volvo buszok, 2,8 milliárd forintért.

2015-ben a Tüke ki is írt egy közbeszerzést, és azon pont ugyanezeket a buszokat vették meg, csakhogy nem 2,8 milliárdért, hanem 3,5 milliárdért, és nem a Volvo Hungária által ajánlott cégtől, hanem egy közvetítőtől, a Bus & Coach Trade BV nevűtől. 75 szóló és 38 csuklós buszról van szó, aminek az ára érthetetlen okból ment fel néhány hónap alatt 700 millió forinttal.

photo_camera Volvo busz Pécsett. Fotó: Tüke

A Bus & Coach régi üzletfele a pécsieknek, így az üzletet gyanakodva figyelők szerint nem kizárt, hogy valaki a város önkormányzatától szólt nekik, szerezzék meg a buszok forgalmazási jogát, azt Pécs úgyis megveszi, fel is nyomhatják az árat.

Szakács László Baranya megyei MSZP-s képviselő tavaly nyáron közérdekű adatigényléssel kikérte a busztender iratait az önkormányzattól, de nem kapta meg. Ezért pert indított, amit első fokon meg is nyert, ám a Tüke fellebbezett, a másodfokú eljárás még tart, így a város egyelőre vissza tudta tartani a dokumentációt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt