Nemzeti táplálkozásunk komplettálódása

gasztronómia
2017 május 22., 05:48

„Egy remegős érzés, hogy nagyobb az űrtartalmad, mint amekkora vagy, hogy egyre tágulsz belülről, egyre csak növekszel, ismeretlen, mély kamrák nyílanak, és kitolod a halált.”
Parti Nagy Lajos: Hullámzó Balaton

Európa legobézabbik népei között vagyunk – derítette ki feketén-fehéren elhízó forrásunk. Nem volnák meglepődve, a szó szoros értelmében, ha Soros fizetná ezt az OECD-t vagy micsodát is, amit nyilvánvalólag meg kéne állítani vagy valami. Direkt akarják tán froclizni Kövér Lászlót. Pedig Magyarország, ha úgy vesszük erősödik, elsősorban deréktájon ugyan, de ténykérdés. Zsírkirály. Az egyszálbél, beteges Nyugat meg lesz éve reggelire.

Szorcsik Viki is küzd az elhízás ellen, egyébiránt, feketén-fehéren kiderült az RTL Klub reggeli műsorából, amelyben obezitológus is obézolt, mert hétköznap délelőtt lehet az ilyen obéz dolgokat lenyomni az emberek torkán, valahogy könnyebben megemésztik.

Most kéne ráküldeni egyébként egy nemzeti konzultációt, így melegében, hogy kívánja-e tekintetében, melynek során, hogy az állítsukmegbrüsszelt obézokat kényszertelepítsen a hűtőjébe meg miegymás? Avagy vica versa: éppenhogy az kívánja, hogy az obézok legyenek kipaterolva a picsába az országból, és ami pénzük volt, amit odaspekulált nekik a Soros, az meg legyen odaadva Önnek becsületesen?

A régi Tállai András
photo_camera Tállai András jó példával jár elöl: táplálkozik.

Nemzeti táplálkozásunk örvendetesen gyarapodó számú letéteményesei közül a Hungarikum Bizottság, az Agrárminisztérium (valamint személyesen a miniszter és hűséges munkatársai) és a kólák illatjegyeinek kielégítő komplexitására nagy figyelmet fordító Nébih mellett immárom hazánk, a Kárpát-medence, az Eurázsiai tektonikus lemez legnagyobb civil szervezete, a CÖF látszik toronymagasan kiemelkedni. Ez utóbbi brutális erejű társadalmi támogatottsága nem csak az MVM nem köszpénzjellegű félmilliárdos támogatásában manifesztálódik látványosan, de nem kevésbé abban, hogy majdnem tizedannyi egyszázalékot sikerült összeszednie 2016-ban, mint az Átlátszónak.

Bonbaként robbant éppen ezért a hazai közélet egyébként is oly’ zajos kavalkádjába bele a hír, miszerint a CÖF – igyekszem pontosan idézni, nem könnyű – „Komplettált egészséges ételek - élelmiszerek bemutatóját” tartotta Bujákon. Talán nem érdektelen megemlékezni arról, hogy a CÖF minden szempontból szimbolikus jelentőségű alapító-szóvivője, Csizmadia László gyermekélelmezési szakemberként tűnt föl még a boldog emlékezetű nyolcvanas években, eképpen igazán mély ismeretei lehetnek a betűtésztás paradicsomleves, főtt marha meggyszósszal, vargabéles viszonylatban.

A bujáki bemutatóról közölt CÖF-hírt megint csak érdemes betűhíven idézni, olyan elképesztő pontossággal jeleníti meg 2017 Magyarországát, mindazt, amit a kormányzat legszorosabban csatolt részeként működő szervezetnek a magyar nemzeti kultúra, a nyelv és persze a cukkínis csibefasírt jelenthet, hogy talán meg is kellene kérdezni a budakeszi Himnusz-szobor alkotóját, hogy ezt nem-e vállalná-e be valamikor a közeljövőben, legalább valami kisplasztikába:

„A kóstolásra került élelmi anyagok mellett prezentálni kívánták (CÖF-CÖKA) a gyermek- és közétkeztetésben résztvevő főzőkonyhák számára (know-how) a komplettált egészséges ételeket is. Ennek lényege, hogy az önkormányzati kezelésben lévő főzőkonyhák országos szinten történő második műszakos kihasználásával táplálkozás-élettanilag értékes, konyhakész ételeket állítsanak elő. Az ételeket bemutatta Buday Péter, mesterszakács.

Köszönet: Bernadett Oraveczné Pálinkás, Hajnalka Németh, Nikoletta Petréné Kis

A következő ételeket kóstolhatták az érdeklődők: Lencsefőzelék, zöldborsófőzelék, zöldbabfőzelék, kelkáposztafőzelék, káposztás marhafasírt puliszkával, cukkinis csibefasírt zabpehellyel, zelleres marhafasírt babbal -paradicsommal, kókuszos csibefasírt, zelleres-sárgarépás húspogácsa”

(A kókuszos csibefasírtról nem tud nem eszünkbe jutni az a mélykádárista kabarétréfa vagy anekdot – összekeveredik ez már –, miszerint az egyik édesipari vállalat beszünteti a mogyorós csokoládé gyártását, és helyette kókuszreszelékest dob piacra. A riporter kérdezi, mi a változás oka. „A mogyoró tőkés import!” – válaszolja az illetékes, hogy miért kellett megszüntetni a gyártást. „No de a kókuszreszelék nem tőkés import?” – próbál résen lenni a riporter. A válasz: „Nem. Az NDK vegyipari melléktermék.”)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.