A magyar külügy szerint az amerikai kormány a saját alkotmányát sem érti

2017 május 23., kedd 17:51

A magyar kormány a megállapodásban érdekelt a CEU ügyében, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás” - valahogy így fordította le magának a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt, hogy az USA külügyminisztériuma újra közölte, hogy a szövetségi kormány nem tárgyalhat a lex CEU-ról.

A Balog Zoltán által annyira várt levél helyett az amerikai külügyminisztérium kedden azt közölte, hogy a magyar kormány pedig függessze fel a felsőoktatási törvény módosításának végrehajtását, és a közvetlenül az érintett intézményekkel együtt találjon olyan megoldást, amely biztosítja a szabad működésük folyamatosságát.  Az USA kormányának egyébként sem hatásköre, sem szándéka nincs részt venni a CEU vagy más egyetem működéséről szóló tárgyalásokban.

A KKM sajtófőnöke, Menczer Tamás az MTI-nek küldött reakciójában jelezte, hogy Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott, kijelölt főtárgyaló az amerikai félnek felvázolt tárgyalási menetrendre hivatalos választ vár már több mint három hete. Menczer szerint „egy sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól”. (MTI)