Az USA kormánya ismét felszólította a magyart, hogy függesszék fel a lex CEU-t

POLITIKA
2017 május 23., 15:24
comments 389

Nagyon kemény hangú, nagyon határozott közleményt adott ki az USA külügyminisztériuma magyar idő szerint kedd délután. 

Így szól:

"Az Egyesült Államok ismét sürgeti Magyarország kormányát, hogy függesszék fel a felsőoktatási törvény módosításának végrehajtását, mert a törvény diszkriminatív, és aránytalanul súlyos feltételeket szab az USA-ban akkreditált intézményeknek, továbbá a tudományos élet szabadságát és függetlenségét veszélyezteti.

Magyarország kormányának közvetlenül az érintett intézményekkel együtt kell olyan megoldást találnia, amely biztosítja a szabad működésük folyamatosságát, és több oktatási lehetőséget biztosít Magyarország és az egész régió polgárainak.

Az USA kormányának nincs hatásköre és szándéka sem részt venni a CEU vagy más egyetem működéséről szóló tárgyalásokban."

Ezzel az USA megismételte azt, amit eddig egy vezető diplomatája személyesen is elmondott Budapesten, illetve amit a külügyminisztérium szóvivője is elmondott Washingtonban. Ragaszkodnak tehát a törvény végrehajtásának felfüggesztéséhez és jelzik, hogy a magyar kormány hiába akar velük tárgyalni, az ügyet közvetlenül a CEU-val kell rendezni.

Szijjártó Péter külügyminiszter alig néhány napja még azt mondta, hogy az amerikaiak térfelén pattog a labda, és várják, hogy egy tárgyalót nevezzen meg az amerikai külügy. Ez mint eddig is tudható volt, sohasem fog megtörténni. Balog Zoltán oktatásért felelős miniszter pedig kedden még arról beszélt, hogy hamarosan levelet kap az amerikai oktatásügyi minisztertől szerinte az ügyben.

Korábban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormánnyal szemben a törvény miatt, illetve az Európai Parlament határozatban szólította fel Magyarországot, hogy vonja vissza a törvényt. Az első ellen a magyar kormány jogi vonalon kíván küzdeni, a másodikról pedig azt mondták, hogy figyelmen kívül hagyják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.