Korlátozzák az orosz nyelvű műsorokat az ukrán tévékben

külföld
2017 május 23., 13:06
comments 70

Az ukrán parlament kedden megszavazta azt a javaslatot, amely arra kötelezni az országban működő nagyobb tévécsatornákat, hogy a műsoraik legalább kétharmadát ukrán nyelven sugározzák. Ezzel főleg az orosz adásokat akarják visszaszorítani.

Andrij Parubij, a parlament elnöke szerint a döntéssel „a szovjet imperialista múlt egyik maradványát” számolták fel. A javaslatot 269 képviselő támogatta, és csak 15-en szavaztak ellene.

Ugyanakkor a kisebb helyi csatornáknak megengedik, hogy a műsoridejüknek csak a felében adják ukránul, a másik fele maradhat orosz. A törvény miatt Oroszország azzal vádolta Ukrajnát, hogy üldözik az orosz anyanyelvűeket.

Ukrajnában a múlt héten letiltották a Facebook orosz változatát és más orosz oldalakat is, hogy ezzel akadályozzák meg az orosz propaganda terjedését az országban. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.