A Boeing készíti az amerikai hadsereg űrrepülőjét

Évek óta azon igyekszik az amerikai hadsereg, hogy egy teljesen új hiperszónikus űrrepülőgépet terveztessen magának, amivel rövid időközönként is gyorsan és egyszerűen lehetne pályára állítani akár több műholdat is. A hadsereg technológiai fejlesztésének koordinálásával megbízott amerikai kormányügynökség, a DARPA most ki is választotta a Boeinget, hogy együtt megépítsék a járművet. A cég nyertes pályázata a Phantom Express nevet viseli, ez válik most részévé a DARPA Experimental Spaceplane, azaz XS-1 programjának.

A tervek szerint az új gép a hagyományos repülő és a rakéta közti hibrid lenne, függőlegesen, rakétaként szállna fel, az űrben kilőne magából egy rakétát, ami a műholdjait tartalmazza, majd vízszintesen, repülőként landolva térne vissza a földre, ahol csak meg kell tankolni, és máris újra bevethető.

A legnagyobb kihívás azonban az, hogy a DARPA azt akarja, hogy egy-egy küldetés ne kerüljön többe 5 millió dollárnál, ami az űrkutatás eddigi történetében is példátlanul alacsony árnak számít egy ilyen komplex küldetésre. A Boeing azonban úgy érzi, meg tudja oldani a dolgot.

A Boeing két kihívója a Northrop Grumman Corporation és a Masten Space Systems voltak, és mindhárom hadipari beszállító társult egy-egy kereskedelmi űrrepüléssel kísérletező céggel, a Northrop a  Virgin Galactic-kal, a Masten az XCOR-ral. a Boeing pedig az amazonos Jeff Bezos-féle Blue Originnel. Utóbbiak együttműködésében azonban lehetnek bökkenők, a nyertes terveihet ugyanis a Boeing nem a Blue Origin, hanem egy másik cég, a Aerojet Rocketdyne hajtóművét használta. (The Verge)