Egy kutatás szerint a varázsgomba a legbiztonságosabb kábítószer

Egészségügy
2017 május 24., 07:56
comments 87

Ismét elkészült a világ nagyobb önbevalláson alapuló drogfelmérése, a Global Drug Survey. És a Guardian cikke szerint ismét az derült ki belőle, ami már annyiszor: hogy a kábítószernek minősített anyagok közül messze a varázsgomba volt a legkevésbé veszélyes. 

Összesen több mint 12 ezer ember jelezte, hogy fogyasztott pszilocibint tartalmazó gombát 2016-ban és csak 0,2 százalékuk jelezte, hogy szüksége volt egészségügyi ellátásra utána. Ez jóval alacsonyabb érték, mint amit mondjuk az MDMA, LSD vagy kokain esetében regisztráltak.  

A GDS alapítója, Adam Winstock addiktológus szerint a gomba a világ legbiztonságosabb rekreációs kábítószere, hiszen nem ismerni halálos túladagolásos esetet. 

A több mint 120 ezer kitöltő között 28 ezer ember volt, aki életében már saját bevallása szerint próbálta a gombát, és többségük (81,7 százalékuk) mérsékelt pszichedelikus élményt és a környezeti és társas kapcsolataik fokozását keresték a fogyasztásban. 

photo_camera Fotó: Jeanjean Crance/Biosphoto

Ugyanakkor Winstock is figyelmeztetett, hogy a varázsgombáknak nevezett gombafajták azért nem teljesen ártalmatlanok: egyrészt nem ajánlott őket alkohollal együtt fogyasztani, másrészt szintén nem tanácsos ismeretlen, nem biztonságos környezetben gombázni. Ezen kívül ismert, hogy fordult már elő pánikroham is begombázott embernél, ezért Winstock is arra figyelmeztet, hogy érdemes a fogyasztást gondosan megtervezni, pontosan tudni, milyen gombát fogyasztasz, és olyan emberekkel lenni, akikben megbízol. Az egyedüli gombázás is kifejezetten ellenjavalt tevékenység. 

Az utóbbi években a rekreációs használat mellett a gombák egyre nagyobb szerepet kapnak pszichoterápiás eljárásokban is: kutatások szerint alkalmasak arra, hogy csökkentsék a depresszió és a szorongás mértékét, illetve mérsékeljék a poszttraumás stressz-szindróma tüneteit. 

A varázsgombák gyógyászati és társadalmi hasznával és történetével korábban részletes cikkben foglalkoztunk

A GDS felmérése szerint az egyik legveszélyesebb kábítószer az önbevallások alapján a szintetikus kannabisz (itthoni nevén herbál volt). Az ismeretlen összetetélű vegyszerekkel felütött, olcsón és ellenőrizhetetlen forrásokból beszerezhető szintetikus kannabisz Magyarországon is rengeteg problémát okoz és komoly veszélyeket rejt magában a terjedése, ezzel korábban részletesen is foglalkoztunk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.