Négy holttestet találtak a Mount Everest legmagasabban lévő táborában

külföld
2017 május 24., 14:15
comments 75

Nepáli serpák négy holttestet találtak a Mount Everest legmagasabban fekvő táborában, az idegenforgalmi minisztérium szerint tavalyi eltűntek kerülhettek elő, akik szén-monoxid-mérgezésben halhattak meg. 

A négy, ismeretlen személyazonosságú hegymászó testét a 7950 méter magasan lévő 4-es táborban, két sátorban találták meg kedd éjszaka - mondta el Mingma serpa, a Seven Summut Trek nevű csapatnak a tagja.

A Himalayan Times úgy értesült a mentőktől, hogy két külföldiről és helyi kísérőikről van szó, akik megfulladtak. Alan Arnette amerikai mászó és Everest-blogger szerint valószínűleg szén-monoxid-mérgezésben haltak meg, mivel megfelelő szellőzés nélkül használtak kályhát a sátorban. 

A 4-es tábor az utolsó hely, ahol a csúcsra tartó hegymászók megpihenhetnek, fölötte kezdődik a halálzóna, ahol kevésbé rutinos alpinisták akár már pár perc alatt elveszíthetik az eszméletüket a ritka levegőben, ezért a legtöbben oxigénpalackot visznek magukkal.

A halálzónának nevezett régióban örök fagy uralkodik, a hőmérséklet gyakran mínusz 20 Celsius fokra vagy az alá süllyed, hóeséskor többnyire megváltoznak a terepviszonyok is, ezért nagyon nehéz a szerencsétlenül jártak mentése.

Ang Tsering serpa, a Nepáli Hegymászó Szövetség elnöke szerint az idei szezon hidegebb, szelesebb és csapadékosabb az előző évekénél. 

Az AP-nek nyilatkozó serpák szerint bár az idei szezon végzetesebbnek tűnik az átlagosnál, a Mount Everesten a tragédia szinte normálisnak számít, világ legmagasabb hegye minden évben követel áldozatokat, hol kevesebbet, hol többet. 

Az azonosításra váró holttesteket azok a serpák fedezték fel, akik azért indultak a hegyre, hogy lehozzák Vladimir Strba 48 éves hegymászó holttestét. A szlovák alpinista a 8848 méteres csúcsról való leereszkedés közben betegedett meg vasárnap.

A fagyási sérülésektől szenvedő és nagyon legyengült férfi nepáli hegyi vezetők segítségével még lejutott a 4-es táborba, de életét már nem tudták megmenteni. Strba testét levitték a 6400 méteren lévő 2-es táborba, a tervek szerint még szerdán tovább viszik az alaptáborba.

A hónap végén befejeződő idei mászószezonban eddig tíz holttestet találtak a Mount Everesten: a négy, egyelőre ismeretlen személyen kívül egy szlovák, egy amerikai, egy ausztrál, egy svájci, egy indiai és egy 85 éves nepáli hegymászót.

A Nepáli Idegenforgalmi Hivatal a tavaszi szezonra 371 mászási engedélyt adott ki, ami rekordnak számít, de idén azért érkezett különösen sok hegymászó, mivel 2014-ben és 2015-ben nem volt alkalmuk megmászni a csúcsot.

A 2015-ös szezont derékba törte, hogy 19 hegymászó lelte halálát és 61 sérült meg egy lavina miatt az alaptáborban, amelyet egy erős földrengés indított el, 2014-ben pedig egy lavina 16 hegyi vezető halálát okozta.

Helyi idő szerint kedd hajnalban Klein Dávid és Suhajda Szilárd is elindult a Mount Everest oxigénpalack nélküli meghódítására, a két hegymászó várhatóan öt nap alatt teljesíti a csúcsmászó kört. Az elmúlt másfél hónapban három akklimatizációs kört teljesítettek, az utolsó alkalommal rendhagyó módon a halálzóna kezdetén, 8000 méteren éjszakáztak, ezzel felkészítették a szervezetüket a csúcs elérésére. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt