Szijjártó hitelt ajánlott fel Duterte kormányának a Manila-öböl kikotrására

2017 május 25., csütörtök 12:14
179

A magyar kormány 20 millió eurós támogatás ajánlott fel a Fülöp-szigeteki kormánynak a Manila-öböl és a Laguna-tó megtisztítására, jelentette be Emmanuel Piñol, a Fülöp-szigeteki kormány mezőgazdasági államtitkára a Facebookon. Rodrigo Duterte, Fülöp-szigeteki elnök pont a Manila-öbölről mondta, hogy abban majd meghíznak a halak, mert oda fogja bevágni az összes bűnözőt. 

Később a Külgazdasági és Külügyminisztérium külön közölte, hogy nem támogatásról van szó, a találkozón arról esett szó, hogy az Eximbank az 510 millió eurós országlimit terhére tudna finanszírozást nyújtani a projekthez, amennyiben abba magyar vállalatokat is bevonnak.

Az országlimit azt mutatja meg, hogy egy adott ország kockázati minősítése és gazdasági mérete alapján, hogy az Eximbank mekkora maximális összegben vállalhat kockázatot. Ez tehát az a maximális összeg, amelyet a magyar fél nyújthat olyan fülöp-szigeteki vállalkozásoknak, amelyek magyar vállalkozóktól vesznek termékeket, vagy szolgáltatásokat.

 Piñol elmondta, hogy a pénzt Szijjártó Péter ajánlotta fel, miután megemlítette neki, hogy a Fülöp-szigeteki mezőgazdasági minisztérium halászati programjában milyen fontos szerepet játszik a tavak, folyók, patakok és öblök megtisztítása.

Az államtitkár hozzátette, hogy a magyar külügyminiszter a két ország közötti kapcsolatokat szeretné szorosabbra fűzni a Keleti Nyitás jegyében. 

Piñol szerint a magyar külügyminiszter csodálattal beszélt arról a drámai gazdasági növekedésről, amit a Fülöp-szigetek „Rody Duterte” kormányzása alatt elér. Szijjártó azt mondta ,itthon csak álmodni lehet ilyesmiről. Az országban zajló tömeggyilkosságokról valószínűleg nem volt szó. 

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a hitelkeret és a Laguna-tó és a Manila-öböl megtisztítására adott 20 millió eurós támogatás felhasználásához nem kötöttek feltételeket, mert az úgy venné ki magát, mintha bele akarnának avatkozni a Fülöp-szigetek belügyeibe” - írta az államtitkár. Ez azért is lényeges, mert Rodrigo Duterte elnök nemrég jelentette be, hogy nem fogad el olyan támogatást az Európai Uniótól, amihez feltételeket szabnak. Hozzátette, hogy az egész Fülöp-szigeteki delegációt meglepte Szijjártó Péter nagylelkű felajánlása.

Amikor Szijjártó Péter Duterténél járt, szintén azt hangsúlyozta, hogy együttműködni akar nem beavatkozni

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Davaóban 2017. március 27-én. Balról Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszter, jobbról Delfin N. Lorenzana védelmi miniszter látható. (Fotó: KKM / MTI) Fotó: KKM / MTI

Ugyanezen a találkozón Emmanuel Piñol bemutatta azokat a dokumentumokat, amelyek lehetővé teszik a magyar cégek számára, hogy hústermékeket exportáljanak a Fülöp-szigetekre. (abs-cbn.com)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt