Trump lealjasozta a németeket és megfenyegette Merkelt, hogy leállítja a német autók importját

külföld
2017 május 25., 21:26
comments 518

Donald Trump amerikai elnök majdnem hibátlanul végigcsinálta élete első elnöki külföldi útját, de aztán az utolsó napra úgy tűnik, mindent elrontott. Már az elvesztett kézfogás-csatán és a montenegrói miniszterelnök félreállításán túl.

Nem sült el túl jól a NATO-vezetők előtt mondott beszéde sem. Korábban azt szivárogtatták a Fehér Házból, hogy az elnök meg fogja említeni a NATO 5. cikkelyét, ami arról szól, hogy a szerződés tagországai bármelyikük elleni támadást valamennyiük elleni támadásnak tekintenek. Trump korábban kétségbe vonta, hogy ezt a jövőben automatikusan betartanák, amivel kisebb pánikot okozott a Balti-térségben.

Ehhez képest Trump szándékosan nem mondott egy szót sem az 5. cikkelyről, viszont hosszasan gyalázta azokat azokat a NATO-tagokat, amelyek védelmi kiadásai nem érik el a GDP 2 százalékát. A NATO-s állam- és kormányfők kővé vált arccal hallgatták.

link Forrás

(Érdekesség, hogy Trump rendszeresen úgy beszél, mintha az országoknak konkrétan a NATO-nak kellene tagdíjat fizetniük, miközben erről szó sincs, a saját védelmi költségvetésükről van szó. Orbán Viktor mindenesetre sietve megígérte, hogy Magyarország eleget fog tenni a NATO-elvárásnak, pedig ehhez évi ötszázmilliárddal többet kellene költeni a hadseregre.)

Trumpot hivatalba lépése óta vádolják azzal, hogy érthetetlenül barátságos az autoriter vezetőkkel, miközben érthetetlenül távolságtartó a demokratikus vezetőkkel (akik jellemzően az USA hagyományos szövetségei) – és most még jobban ráerősített erre az érzésre. Mindenesetre az eddig is aggódó szövetségek most valószínűleg még jobban aggódni fognak, a Foreign Policy szerint Vlagyimir Putyin volt a legnagyobb nyertese a mai NATO-csúcsnak.

Közben kiszivárgott, hogy mi hangzott el Trump és az EU-s vezetők (Jean-Claude Juncker és Donald Tusk, illetve később Antonio Tajani és Federica Mogherini) zárt ajtók mögötti tárgyalásán.

A németek aljasok, nagyon aljasok,

– mondta állítólag Trump, majd hozzátette:

nézzék ezt a sok millió autót, amit az USA-ban eladnak. Iszonyat! Ezt le fogjuk állítani.

Később azzal nyűgözte le tárgyalópartnereit, hogy látszólag nem értette meg, hogy az EU országai nem köthetnek külön-külön kereskedelmi egyezményeket más országokkal, csak közösen tárgyalhatnak. Ezt Merkel állítólag tizenegyszer magyarázta el neki legutóbbi találkozójukon. Trump német autógyártókkal szembeni dühe azért is figyelemreméltó, mert azok többsége elég nagy amerikai gyárakkal rendelkezik.

Ezekhez képest apróság, de a Marine Le Pent hajszál híján nem nyíltan támogató Trump azt füllentette Emmanuel Macronnak, hogy igazából őt támogatta, azaz

You were my guy.

(SpiegelVox, Foreign Policy, Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.