Duterte azzal indította útra katonáit, hogy büntetlenül erőszakolhatnak meg nőket

külföld
2017 május 27., 07:23
comments 98

A Fülöp-szigeteki elnök azokhoz a katonákhoz beszélt, akiket Mindanao szigetére vezényeltek. A szigeten súlyos harcok törtek ki a héten a rendfenntartók és az Iszlám Államnak felesküdött lázadók között, Rodrigo Duterte pedig szükségállapotot hirdetett és statáriumot vezetett be. 

Beszédében arra emlékeztette a katonákat, hogy a statárium értelmében minden lépésükért ő maga elnökként vállalja a felelősséget. Mint elmondta, ha bármelyikük megerőszakolna három nőt, akkor azt átvállalja majd.  

photo_camera Fotó: NOEL CELIS/AFP

Duterte persze valószínűleg megint csak "viccelt", pályafutását végigkísérték a hasonló megjegyzések, amik ugyan sötét tahóságnak tűnhettek sokak szemében, de később mindig azzal rázta le magáról a dolgot, hogy csak tréfa volt. Most is figyelmeztette a katonákat, hogy amúgy nem fogja tolerálni a visszaéléseket, de a statárium értelmében egyedül őt terheli majd a felelősség, a katonák tegyék csak a dolgukat. 

Nem ez volt az első alkalom, hogy Duterte nemi erőszakkal "viccelődött", a kampánya során abból lett botrány, hogy felemlegetett egy 1989-es börtönlázadást, melyben a rabok megerőszakoltak és meggyilkoltak egy ausztrál nővért. Az elnök tavaly azzal vicceskedett, hogy a nő annyira szép volt, hogy igazából polgármesterként neki kellett volna elsőnek lennie a sorban. Később bocsánatot kért, mint mondta, nem akart tiszteletlennek tűnni a nőkkel szemben. (Guardian/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.