A párizsi polgármester betiltatna egy feketéknek szóló feminista fesztivált, mert fehéreket nem engednek be a rendezvényekre

2017 május 29., hétfő 5:02
212

Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere szeretné elérni, hogy a város megtiltsa a július 28. és 30. közé tervezett Nyansapo Festival megszervezését, a rendezvény ugyanis a legtöbb helyszínéről egyszerűen kitiltja a fehéreket. A fesztivál az európai fekete feminizmus és aktivizmus jegyében szerveződik, és a neten lévő leírása szerint programhelyszíneinek négyötödére csak fekete nők léphetnek be. Az ezen kívüli két helyszín egyikére csak feketék mehetnének, de ide már férfiakat is várnak, a másikra pedig mehet mindenki, így fehérek is.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere. Fotó: Julien Mattia/NurPhoto

Hidalgo először a Twitterre írta ki, hogy mélyen elítéli a fesztivált, ami megkülönbözteti a fehéreket, és felszólított a rendezvény betiltására. Jelezte azt is, hogy a rendezők ellen vádat is kellene emelni diszkrimináció miatt.

Francia antirasszista szervezetek már korábban is elítélő közleményeket adtak ki a fesztiválról. A Guardiannek a párizsi rendőrség szóvivője azt mondta, eddig hozzájuk nem érkezett utasítás arra vonatkozóan, hogyan kezeljék majd a rendezvényt.

A fesztivál szervezői szerint nagyon durva, álhíreken alapuló lejáratókampány zajlik ellenük, amit a szélsőjobboldal gerjeszt, és sajnálják, hogy antirasszista szervezetek bedőlnek ennek a jobbos propagandának. Propaganda ide vagy oda, a fesztivál leírásában a Facebookon tényleg az szerepel, hogy a rendezvényhelyszínek 80 százaléka „nem kevert” helyszín fekete nőknek. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt