Az ukrán hatóságok lecsaptak az orosz keresőre, a Yandexre

bűnügy
2017 május 29., 11:09
comments 59

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn átkutatta az orosz Google, a Yandex kijevi és odesszai irodáit.

Az SZBU szóvivője szerint a Yandex nél egy „hazaárulási ügyben” indított nyomozás keretében tartottak házkutatást. Egyelőre nem tudni, hogy a vádak pontosan mire vonatkoznak. A hírt a Yandex szóvivője is megerősítette, és azt mondta: készek együttműködni a hatóságokkal, dacára annak, hogy a vizsgálatok indokáról őket eddig nem tájékoztatták.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője elmondta, a Kremlnek egyelőre nincsenek értesülései a történtekről, így szerinte először azt kellene tisztázni, hogy nyomozati vagy ellenőrzési célú intézkedésről van-e szó.

Az ukrán hatóságok május közepén letiltották a hozzáférést több orosz közösségi portálhoz, honlaphoz és a Yandexhez is. Petro Porosenko ukrán elnök szerint az intézkedés részét képezi a Krím félsziget elcsatolása, valamint a kelet-ukrajnai konfliktusba történő orosz beavatkozás miatt Moszkva ellen elrendelt szankcióknak.

A Yandex legutóbb azután került a magyarországi hírekbe, hogy a 444 megírta: az orosz cég kódja fut a magyar kormány nemzeti konzultációs weboldalán. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.