Az ukrán hatóságok lecsaptak az orosz keresőre, a Yandexre

2017 május 29., hétfő 11:09
59

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn átkutatta az orosz Google, a Yandex kijevi és odesszai irodáit.

Az SZBU szóvivője szerint a Yandex nél egy „hazaárulási ügyben” indított nyomozás keretében tartottak házkutatást. Egyelőre nem tudni, hogy a vádak pontosan mire vonatkoznak. A hírt a Yandex szóvivője is megerősítette, és azt mondta: készek együttműködni a hatóságokkal, dacára annak, hogy a vizsgálatok indokáról őket eddig nem tájékoztatták.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője elmondta, a Kremlnek egyelőre nincsenek értesülései a történtekről, így szerinte először azt kellene tisztázni, hogy nyomozati vagy ellenőrzési célú intézkedésről van-e szó.

Az ukrán hatóságok május közepén letiltották a hozzáférést több orosz közösségi portálhoz, honlaphoz és a Yandexhez is. Petro Porosenko ukrán elnök szerint az intézkedés részét képezi a Krím félsziget elcsatolása, valamint a kelet-ukrajnai konfliktusba történő orosz beavatkozás miatt Moszkva ellen elrendelt szankcióknak.

A Yandex legutóbb azután került a magyarországi hírekbe, hogy a 444 megírta: az orosz cég kódja fut a magyar kormány nemzeti konzultációs weboldalán. (MTI, Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt