Kiutasítottak 5 orosz diplomatát Moldovából

külföld
2017 május 29., 19:09
comments 27

Anna Samson, a chisinaui külügy- és európai integrációs minisztérium szóvivője, aki a hírt közölte, nem nevezte meg a nemkívánatos személynek nyilvánított öt embert, csak annyit közölt, hogy Oroszország moldovai nagykövetségén dolgoztak. Farit Muhametsin chisinaui orosz nagykövet szerint vizsgálják a kiutasítással kapcsolatban született dokumentumot, egyelőre nem kívánta kommentálni a történteket.

Márciusban a helyi hatóságok jegyzékben értesítették az orosz nagykövetséget arról, hogy az orosz hírszerzés ügynökei állítólag moldovai tisztségviselőket tartóztattak fel, kérdeztek ki, és kezeltek megalázó módon a két állam közös határán*. A chisinaui orosz nagykövettel közölték azt is, hogy felkérték a moldovai tisztségviselőket, tartózkodjanak hivatalos oroszországi látogatásoktól az ügy rendezéséig.

Igor Dodon oroszbarát moldovai elnök élesen bírálta a chisinaui Európa-párti kormány döntését: „Mélyen fel vagyok háborodva a moldovai diplomácia barátságtalan lépésén, a leghatározottabb módon elítélem azt. A kormánynak ez a felháborító döntése az államfőnek az Oroszországgal fennálló kapcsolatok helyreállítására irányuló tevékenysége ellen irányul. Úgy vélem, minden bizonnyal Nyugatról, de az is lehet, hogy a tengerentúlról származó megrendelésére történt mindez, azoktól, akik aggódnak a moldovai és az orosz államfők között folytatott konstruktív és hatékony párbeszéd miatt.”

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az orosz diplomaták kiutasításával kapcsolatban azt mondta: nyilvánvaló, hogy a követségi dolgozók munkájához ennek semmi köze, és szemléletesen mutatja az ellentmondásos moldovai helyzetet. (MTI)

Frissítés: Az MTI szövegével ellentétben Moldovának és Oroszországnak nincs közös határa. Valószínűleg a szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság kijelölt határáról van szó, aminek a túloldalán az orosz haderő a hatalom tényleges birtokosa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.