Orbán fát ültetett a Samsung gödi akkumulátorgyáránál

POLITIKA
2017 május 29., 14:51
comments 144

Magyarországon 2017-ben magasabb fokozatba kapcsol az újraiparosítás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Samsung SDI elektromosjármű-akkumulátor gyárának megnyitó ünnepségén, Gödön. A kormányfő kiemelte: a járműgyártásban dolgozók száma 2017 első negyedévében meghaladta a 160 ezret, ezzel Magyarország Közép-Európa egyik járműgyártó centruma lett, miközben elindult abba az irányba, hogy a régió egyik járműfejlesztési központja és az e-autózás éllovasa legyen. Az ezzel kapcsolatos új beruházások, így a gödi üzem, révén már nemcsak autót gyártanak, hanem a jövő autóit is megálmodják, készítik és tesztelik itt – mondta.

Orbán Viktor elültet egy fát a Samsung SDI gödi gyáránál, ahol 25 hektár erdőt irtottak ki
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója (j) fát ültet a Samsung SDI gödi elektromosjármű-akkumulátorgyárának megnyitó ünnepségén 2017. május 29-én. Balra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Orbán Viktor felidézte, hogy a 90-es évek elején, a szocializmus lebontása után kinyílt a világ, és hirtelen, ömlesztve kapták az emberek a piacgazdaság termékeit, új márkákkal ismerkedtek meg. Hamar kiderült azonban, hogy a piacgazdaság sem mindig garancia a minőségre, de ha valami Dél-Koreában készült, „biztosak lehettünk abban, hogy kiváló termékkel van dolgunk”, Dél-Korea és cégei a minőség és innováció szimbólumát jelentik azóta is – mondta.

Szerinte Dél-Korea példakép Magyarország előtt abban, hogy sok munkával és szorgalommal, precizitással, kreativitással be lehet törni a világpiacra, „lélegzetelállító sikertörténet” az ázsiai országé. Dél-Korea és a Samsung arra is példa, hogy a világgazdaság nem úgy működik, hogy eleve le vannak osztva lapok, hanem a lapokat folyamatosa újraosztják – mondta.

A miniszterelnök szerint egyes térségek kiemelkednek, mások pedig vesztenek erejükből, és Dél-Korea azon országok közé tartozik, amelyek diktálják a tempót. Szerinte Közép-Európa is „a fel- és kiemelkedő térségek” közé tartozik. Azt is fontosnak nevezte, hogy Dél-Korea tanult másoktól, de mindig a saját útját járta. Az ország fontos kereskedelmi partnere Magyarországnak – mondta.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, Dél-Korea csodát tett az elmúlt évtizedekben, és „ez a csoda ma ismét itt van Gödön”, a beruházással biztosított az itt élők jövője. Szerinte sok ország „vitte volna ezt a beruházást”, de a Samsung ragaszkodik Gödhöz, és a város is elkötelezte magát a cég mellett, így a kormány is beállt a beruházás mögé, amivel „a jövő költözik be Gödre”.Mint mondta, 2019-re az elektromos töltőállomások száma 3500-4000 között lesz az országban, 2020-ra 63 ezer elektromos meghajtású jármű kerül a magyar közutakra, és ebből 54 ezer személyautó lesz, az elektromos autók tulajdonosai pedig adókedvezményeket kapnak.

Magyarország és Göd egyaránt nyer ezzel a gyárral, hiszen az emberek munkát, a cégek megrendeléseket kapnak, a Samsung Európa legalacsonyabb adóit fizeti, továbbá kiválóan képzett, kreatív munkaerőt kap egy olyan országban, amelyik a kutatás-fejlesztésben is az élre akar törni; ez egy kölcsönösen jó üzlet – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök  és Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója fát ültet a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának megnyitó ünnepségén 2017-ben
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója arról beszélt, hogy az elektromos autók piaca világszerte robbanásszerű fejlődés előtt áll, ezért nagyban nő majd a kereslet az itt gyártott akkumulátorok iránt. A legmodernebb technológiával dolgoznak majd, így hozzájárulhatnak az európai elektromos autóipar fellendüléséhez – mondta a vezérigazgató, aki köszönetet mondott az államnak és a városnak a folyamatos támogatásért, amit a beruházás tavaly nyári bejelentésétől az üzem mostani megnyitásáig nyújtottak.

Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője arról beszélt: az, hogy itt jöhetett létre ez a gyár, azt jelenti, hogy a Samsung vezetése bízik a magyar emberekben, a helyiekben, a munkájukban. A kormány nagy mértékben támogatta Gödöt, ami 2 milliárd forintot kapott infrastrukturális fejlesztésekre – mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly augusztusban jelentette be, hogy az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung Gödön, és a 100 milliárd forintos beruházással 600 új munkahely jön létre. Mint mondta, komoly regionális verseny végén nyerték el a beruházást, amiért nagy infrastrukturális fejlesztéseket vállaltak a térségben, illetve Göd csökkenti a koreai cég vállalati terheit.

A 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételű Samsung SDI Magyarország Zrt. 2014-ben zárta be a kb. 322 ezer m2-es gödi képcsőgyárát, miután a képernyők iránti kereslet erősen megcsappant a plazmatechnológia magas áramigénye miatt. A Samsung mostani, a gödi beruházásról hozott döntése mögött az áll, hogy mindegyik európai autógyártó nagy lendülettel fejleszti elektromos autóit, így az akkumulátorok jelentősége folyamatosan nő. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.